Przepis
Zupy
Zupa krem z leśnych grzybów
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 700 g mrożonych grzybów leśnych np. podgrzybek, borowik
- 900 ml wywaru warzywnego
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 mała marchew
- 1 mały seler
- 1 mała pietruszka
- 3 ziemniaki
- Sól, pieprz
- 150 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w piórka, ziemniaki i czosnek w cienkie plastry, marchew, pietruszkę i selera pokrój w drobną kostkę, a grzyby w plasterki.
W garnku rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem, następnie dodaj grzyby, smaż 4-5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wlej wywar, dodaj rozmaryn i warzywa, gotuj 15 minut. Wyjmij rozmaryn i zmiksuj na gładki krem z dodatkiem śmietany. Dopraw solą i pieprzem