X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka Waldorf bez majonezu

Z pewnością znacie sałatkę Waldorf? W swojej podstawowej wersji składa się z jabłek, selera, orzechów włoskich i majonezu. Wymyślił ją w XIX wieku szef kuchni nowojorskiego hotelu Waldorf-Astoria. Przez wiele lat z pewnością zmieniano jej recepturę i obecnie przyrządza się sałatkę na rozmaite sposoby.  Ja pokażę Wam najprawdopodobniej lepszą czyli moją wersję! Ja zastępuje seler korzeniowy – naciowym, a majonez – sosem na bazie żółtka, musztardy dijon i miodu w ten sposób powstaje delikatniejszy sos. To świetny i lekki samodzielny posiłek.

SAŁATKA WALDORF BEZ MAJONEZU

Składniki:

SAŁATKA:

  • 200 g gotowanego indyka pokrojonego w paski
  • 1 kwaśne jabłko np. szara reneta
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 150 g ciemnych winogron bezpestkowych
  • 1 garść pokruszonych orzechów np. włoskich

SOS:

  • 1 żółtko
  • 80 ml oleju roślinnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka Waldorf bez majonezu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jabłko obierz, wykrój gniazda nasienne. Pokrój w paski i ułóż na talerzu. Seler naciowy umyj i pokrój w plastry, ułóż na jabłkach. Winogrona przekrój na pół i ułóż razem z jabłkiem i selerem naciowym. Następnie na wierzch połóż plastry indyka i posyp orzechami. 

Krok 2:

Przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnej tarce. wszystkie składniki sosu zaczynając od żółtka i oleju łącz ze sobą stopniowo w małych ilościach cały czas mieszając, aż powstanie jednolita gładka masa. 

Krok 3:

Gotowym sosem polej sałatkę. Smacznego. 

 

Więcej przepisów np. na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również