Przepis
Składniki
- 4 duże pomidory
- 2 cukinie
- 4 cebule
- 4 okrągłe papryki
- 750 g mielonego mięsa: jagnięciny, wieprzowo – wołowego
- 6 ząbków czosnku
- 2 jajka
- 50 g tartego, żółtego sera, ew. oscypka
- 4 łyżki tartej bułki
- 8 łyżek oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy: pomidorom i paprykom ścinamy „czapeczki”, cebule obieramy i również ścinamy im górę, cukinie przekrawamy wzdłuż. Wszystkie warzywa wydrążamy, a ich miąższ siekamy, a następnie podsmażamy na oleju. W trakcie smażenia dokładamy mięso oraz posiekany, roztarty z solą czosnek. Do przesmażonego farszu wbijamy jaja i doprawiamy go solą i pieprzem. Mieszamy farsz, a na końcu dodajemy żółty ser. Warzywa napełniamy farszem i posypujemy tartą bułką, skrapiamy olejem i układamy w brytfance. Pieczemy 30– 35 minut w temperaturze 180°.