Przepis
Warzywa faszerowane
Warzywa ze szpinakiem
Składniki
- 4 cukinie
- 6 kapeluszy pieczarek
- 2 pomidory
- 1 kg szpinaku
- 150 g boczku wędzonego
- 4 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera
- 6-7 łyżek tartej bułki
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy warzywa: myjemy je, cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki, pomidorom obcinamy „czapeczki”, czyścimy kapelusze pieczarek. Wydrążamy miąższ z warzyw i siekamy go. Mieszamy z tartym, żółtym serem, tartą bulką, czosnkiem, posiekanym i utartym z odrobiną soli oraz olejem. Otrzymany farsz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i napełniamy nim warzywa. Boczek kroimy w cienkie plasterki, którymi owijamy nafaszerowane warzywa. Spinamy wykałaczką, a następnie układamy w rondlu i podlewamy wywarem wymieszanym z winem. Dusimy w rondlu przez mniej więcej 40 minut.