X

Czego szukasz?

Przepis
Makarony, kasze, ryż

Makaron ze szpinakiem i kozim serem

Dzisiejszy przepis to typowy comfort food. Jest pyszny, szybki i nie trzeba się przy nim narobić. Błyskawiczny makaron ze szpinakiem i kozim serem to kwintesencja tego co lubię w gotowaniu, kiedy nie mam zbyt dużo czasu na pichcenie. Kilka prostych składników wrzucam na patelnie, w międzyczasie gotuję makaron. Potem łącze wszystko w jednym naczyniu szczodrze posypując startym kozim serem, który świetnie zastępuje parmezan.

Makaron ze szpinakiem i kozim serem

Składniki dla 4 osób:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 250 g ulubionego makaronu np. tagliatelle
  • 100 g koziego sera twardego 
  • sól, szczypta suszonego chili

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na suchej patelni delikatnie zrumień boczek pokrojony w paski. Wlej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w płatki. Smaż kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj szpinak oraz pomidorki przekrojone na pół. Smaż kilka minut, aż szpinak zmięknie. Całość dopraw solą i suszonym chili.

Krok 2:

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, 2 minuty krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Makaron odcedź pozostawiając 200 ml wody z gotowania makaronu (to bardzo ważne, nie pomijaj tego kroku).

Krok 3:

W garnku połącz odcedzony makaron, sos oraz wodę pozostawioną z gotowania makaronu. Następnie wymieszaj składniki, posyp startym kozim serem.

Krok 4:

Przed podaniem odstaw na 2 minuty, w tym czasie makaron wchłonie nadmiar sosu. Makaron ze szpinakiem i pomidorami nałóż na talerz, na zakończenie posyp dodatkową porcją startego koziego sera.

Więcej propozycji na pyszne makarony znajdziesz klikając >> TUTAJ <<

Zapraszam na mój Istagram, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. 

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również