Makarony, kasze, ryż
Makaron ze szpinakiem i kozim serem
Dzisiejszy przepis to typowy comfort food. Jest pyszny, szybki i nie trzeba się przy nim narobić. Błyskawiczny makaron ze szpinakiem i kozim serem to kwintesencja tego co lubię w gotowaniu, kiedy nie mam zbyt dużo czasu na pichcenie. Kilka prostych składników wrzucam na patelnie, w międzyczasie gotuję makaron. Potem łącze wszystko w jednym naczyniu szczodrze posypując startym kozim serem, który świetnie zastępuje parmezan.
Makaron ze szpinakiem i kozim serem
Składniki dla 4 osób:
- 100 g wędzonego boczku
- 5 ząbków czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 250 g ulubionego makaronu np. tagliatelle
- 100 g koziego sera twardego
- sól, szczypta suszonego chili
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na suchej patelni delikatnie zrumień boczek pokrojony w paski. Wlej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w płatki. Smaż kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj szpinak oraz pomidorki przekrojone na pół. Smaż kilka minut, aż szpinak zmięknie. Całość dopraw solą i suszonym chili.
Krok 2:
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, 2 minuty krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Makaron odcedź pozostawiając 200 ml wody z gotowania makaronu (to bardzo ważne, nie pomijaj tego kroku).
Krok 3:
W garnku połącz odcedzony makaron, sos oraz wodę pozostawioną z gotowania makaronu. Następnie wymieszaj składniki, posyp startym kozim serem.
Krok 4:
Przed podaniem odstaw na 2 minuty, w tym czasie makaron wchłonie nadmiar sosu. Makaron ze szpinakiem i pomidorami nałóż na talerz, na zakończenie posyp dodatkową porcją startego koziego sera.
Więcej propozycji na pyszne makarony znajdziesz klikając >> TUTAJ <<
Zapraszam na mój Istagram, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.