Babeczki
Babeczki z masą waniliową i czekoladą
Składniki
- półtorej szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g twarogu sernikowego
- 1 żółtko
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- masło do smarowania foremek
- kasza manna
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj ciasto. Masło posiekaj i zagnieć z mąką. Dodaj żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość wyrób na jednolitą masę i schłódź w lodówce.
W tym czasie przygotuj masę. W misce wymieszaj, za pomocą miksera wszystkie składniki oprócz czekolady, masła i kaszy mannej.
Przestudzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 – 4mm i wykrój z niego szklanką koła, odrobinę większe niż średnica foremek na babeczki. Foremki natłuść masłem i oprósz kaszą manną.
Do tak przygotowanych naczynek włóż krążki ciasta, po czym uformuj je lekko palcami. Ciasto musi dobrze przylegać do ścianek.
Następnie nadziej masą, połóż kawałek czekolady i przykryj kolejnym krążkiem ciasta. Zlep dwie warstwy ciasta.
Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Upieczone babeczki, lekko ciepłe, ostrożnie wyjmij z foremek i połóż na kratce, by przestygły. Na koniec można posypać cukrem pudrem.