X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakarony, kasze, ryżPotrawy wegetariańskie

Wegetariańskie gołąbki z młodej kapusty z kozim serem

Na bazarkach powoli pojawiają się nowalijki. Jednym z pierwszych warzyw, które wpadło mi w oko jest młoda kapusta. Kupiłem od razu dwie główki. Z pierwszej przygotuję sos do makaronu, z drugiej zaś wyczarowałem cudowne wegetariańskie gołąbki z kaszą bulgur, bakłażanem, zapiekane w pomidorowym sosie. Jako dodatek smakowy oraz spoiwo farszu dodałem całkiem spory kawałek startego twardego dojrzewającego sera koziego.

Wegetariańskie gołąbki z młodej kapusty z kozim serem

Składniki:

Nadzienie:
  • główka młodej włoskiej kapusty
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 duży bakłażan
  • 150 g koziego twardego sera dojrzewającego 
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
Sos:
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 500 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Z główki wytnij głąb. Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą głąbem do dołu. Po kilku minutach liście powinny łatwo odchodzić, jeśli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Następnie sparzone liście odłóż do wystygnięcia. Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem, aby miały bardzie foremny kształt.

Krok 2:

Kasze bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3:

Bakłażana pokrój w plastry grubości pół centymetra, posól i odstaw na 20 minut. Następnie ręcznikiem papierowym odsącz z nadmiaru wody. Usmaż na oliwie lub np. zgrilluj, kiedy ostygną posiekaj.

Krok 4:

Cebulkę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.

Krok 5:

W misce wymieszaj kasze, bakłażan, cebulę z czosnkiem oraz starty kozi ser. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, suszone zioła (tymianek i oregano). Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku, następnie dokładnie wymieszaj. 

Krok 6:

Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne, aby były dość mocno ściśnięte. Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści. Na liściach ułóż warstwami gołąbki.

Krok 7:

W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej bulion drobiowy, kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem.

Krok 8:

Gołąbki zalej sosem. Następnie zapiekaj bez przykrycia przez 60 minut w 180°C. Ważne, aby sprawdzać miękkość kapusty w trakcie. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto się upewnić koło 40 minuty pieczenia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również