X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Młoda kapusta po azjatycku z kurczakiem

Za oknem robi się naprawdę ciepło, wiec czas na szybkie i lekkie dania. W sklepach i na targach dostępna jest już wszędzie młoda kapusta, więc najwyższa pora korzystać z niej do woli. Bo pamiętajcie to co dobre szybko się kończy :). Ja mam dzisiaj dla Was pyszne połączenie smaków. Młoda kapusta po azjatycku z kurczakiem. 

Młoda kapusta po azjatycku z kurczakiem

Składniki:

  • 300 g piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 młoda kapusta
  • 1 pęczek grubego szczypioru (dymka)
  • 2 łyżki sezamu
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Mięso przełóż do miski, następnie dodaj olej roślinny, sos sojowy, sos chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok wyciśnięty z połowy limonki.

Krok 2:

Na rozgrzaną patelnie przełóż zamarynowanego kurczaka. Smaż 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula zmięknie dodaj marchew pokrojoną w ukośne plastry. Po 2 minutach dodaj kapustę pokrojoną w dość dużą kostkę. Całość smaż 3-4 minuty mieszając czasami. Dopraw solą i sokiem z limonki.

Podawaj np. z prażonym sezamem i posiekanym szczypiorem

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych przepisów na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również