Dania główneDrób
Młoda kapusta po azjatycku z kurczakiem
Za oknem robi się naprawdę ciepło, wiec czas na szybkie i lekkie dania. W sklepach i na targach dostępna jest już wszędzie młoda kapusta, więc najwyższa pora korzystać z niej do woli. Bo pamiętajcie to co dobre szybko się kończy :). Ja mam dzisiaj dla Was pyszne połączenie smaków. Młoda kapusta po azjatycku z kurczakiem.
Młoda kapusta po azjatycku z kurczakiem
Składniki:
- 300 g piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 młoda kapusta
- 1 pęczek grubego szczypioru (dymka)
- 2 łyżki sezamu
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Mięso przełóż do miski, następnie dodaj olej roślinny, sos sojowy, sos chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok wyciśnięty z połowy limonki.
Krok 2:
Na rozgrzaną patelnie przełóż zamarynowanego kurczaka. Smaż 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula zmięknie dodaj marchew pokrojoną w ukośne plastry. Po 2 minutach dodaj kapustę pokrojoną w dość dużą kostkę. Całość smaż 3-4 minuty mieszając czasami. Dopraw solą i sokiem z limonki.
Podawaj np. z prażonym sezamem i posiekanym szczypiorem
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<