DziczyznaPotrawy mięsne
Kuropatwa duszona
Składniki
- 1 kuropatwa
- 1 l zsiadłego mleka lub serwatki
- 5 jaj przepiórczych
- 1 marchewka
- 3 liście laurowe
- 100 ml wywaru z warzyw (może być z kostki)
- 250 ml śmietany 18-22%
- 2 ziarna jałowca
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczoną kuropatwę myjemy i osuszamy, zalewamy zsiadłym mlekiem lub serwatką i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie wyjmujemy kuropatwę, dzielimy na cztery części i nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Pozostawiamy przez godzinę w chłodnym miejscu. Obsmażamy kuropatwę na patelni, na roztopionym maśle, aż porcje zrumienią się z wszystkich stron. Przekładamy kuropatwę do rondelka, dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, zalewamy wywarem z jarzyn i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do sosu śmietanę i obrane, ugotowane na miękko jaja przepiórcze. Zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub ryżem, polewając kuropatwę sosem i posypując posiekanym koperkiem.