Ryby
Sandacz w białym winie
Składniki
- 800 g filetów z sandacza
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 cytryna
- 3 żółtka
- 1 liść laurowy, 2 goździki, szafran lub kurkuma
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz czarny ziarnisty, pieprz biały mielony
Sposób przygotowania
Filety posypujemy solą, białym pieprzem i szafranem. Do specjalnego podłużnego garnka z wkładką wlewamy wino (jeżeli jest dość kwaśne, nie dodajemy soku z cytryny) i zagotowujemy z liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Na wkładce kładziemy filety, skóra do dołu, garnek przykrywamy i gotujemy 25 minut na średnim ogniu. Następnie przekładamy filety na blachę do pieczenia, wywar trochę odparowujemy i przecedzamy. Z masła i mąki robimy na patelni białą zasmażkę, rozprowadzamy zimnym wywarem, dokładnie rozcieramy i zagotowujemy. Zdejmujemy patelnię z ognia i mieszając dodajemy żółtka. Filety delikatnie polewamy sosem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Rybę podajemy na półmisku przybraną cząstkami cytryny.