Ryby
Sandacz po lwowsku
Składniki
- 1 ryba w całości lub ok. 800 g filetów
- 50 g korzenia chrzanu
- 1 cebula
- po 6 ziaren ziela angielskiego i goździków
- po1 łyżce suszonego tymianku i bazylii
- 2 cytryny
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sprawioną rybę lub filety lekko skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i suszonymi ziołami, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Chrzan ucieramy na drobnej tarce, goździki i ziele angielskie mielimy. Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, z których usuwamy pestki. Cebule obieramy i drobno siekamy. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy masłem (jedną łyżką) i na dnie kładziemy rybę lub filety. Posypujemy tartym chrzanem, drobno posiekaną cebulką i zmielonymi przyprawami. Przykrywamy plasterkami cytryny i polewamy resztą roztopionego masła. Brytfankę przykrywamy – jeśli nie mamy pokrywki, to wystarczy folia aluminiowa. Wkładamy na 40-45 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Na 5-7 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie.