Przepis
Ryby
Szaszłyki z ryby morskiej
Składniki
- 500 g filetów z ryby morskiej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 150 g kurek lub pieczarek
- 150 g papryki, 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 liść laurowy
- 1 cytryna
- 100 ml oleju
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Mięso ryby myjemy, osączamy i kroimy na kawałki. Z soku z cytryny, oleju, liścia laurowego, soli, pieprzu, drobno posiekanej cebuli i natki pietruszki robimy marynatę. Rybę zalewamy marynata i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Warzywa myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Pomidorki kroimy na połówki. Kurki lub pieczarki czyścimy, większe grzyby dzielimy na ćwiartki. Na szpadki nadziewamy na przemian kawałki ryby, połówki pomidora, grzybki i paseczki papryki. Szaszłyki smażymy na patelni lub na grillu. Podajemy z ćwiartkami cytryny.