X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDziczyzna

Żeberka z dzika

Składniki

1 kg żeberek z dzika
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy estragonowej
4 ząbki czosnku
 1 łyżka oleju
sól, pieprz
#Marynata:
250 ml czerwonego wytrawnego wina
1 mała cebula
150 g włoszczyzny
1 liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Źeberka podzielone na porcje około 150 g zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy, obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli, pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażymy na patelni lub grillujemy. Możemy je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również