Ryby
Tymbaliki wykwintne z kawiorem
Składniki
- 50 g czerwonego kawioru
- 200 ml wywaru z warzyw (może być z kostki)
- 1 cytryna
- 10 jajek przepiórczych
- 100 g krewetek
- 400 g fileta z łososia
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 25 ml brandy
- 2 jajka kurze
- 1 łyżka żelatyny
- 250 ml śmietany 22%
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jaja przepiórcze gotujemy na twardo (3 minuty). Łososia, oczyszczone krewetki, śmietanę oraz jaja kurze miksujemy razem na jednolitą masę, dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Nakładamy masę do miseczek posmarowanych oliwą, a te do brytfanki z gorącą wodą – powinna sięgać do połowy miseczek. Wsadzamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 20 minut. W międzyczasie, obieramy jaja przepiórcze, nastawiamy przecedzony wywar i zalewamy żelatynę łyżką chłodnej wody. Do wywaru dodajemy wino, napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Po przestudzeniu do wywaru dodajemy przyprawy i koniak. Mieszamy, dodajemy kawior. Na półmisku układamy połówki jaj przepiórczych, malutkie kawałki plasterków cytryny i ostudzone wyjęte z foremek tymbaliki. Wylewamy na półmisek krzepnącą galaretę. Wstawiamy półmisek do lodówki.