X

Czego szukasz?

Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne

Rolada z baraniny z szynką Macieja Kuronia

Składniki

  • 1 kg baraniny z udźca
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła, 150 ml śmietany
  • sól, pieprz
    #Farsz
  • 150 g gotowanej szynki
  • 1 bułka, 150 ml mleka
  • 50 g szpiku wołowego lub masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła, 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Do przyrządzenia rolady potrzebujemy dużego płata mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię, żeby go za bardzo nie pokaleczyć. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, dodajemy pieprz i nacieramy mięso. Przygotowujemy farsz: szynkę, szpik oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Na łyżce masła smażymy obraną i posiekaną cebulę. Dodajemy do mielonej szynki jajo natkę pietruszki, cebulę i ew. przyprawy. Dokładnie wyrabiamy farsz na jednolitą masę. Smarujemy farszem baraninę, zwijamy i związujemy białą bawełnianą nicią. W brytfance rozpuszczamy masło i obsmażamy z wszystkich stron mięso, gdy się zrumieni, przykrywamy brytfankę i wkładamy ją do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pieczemy roladę ok. 45 minut, polewając ją od czasu do czasu łyżką śmietany. Przed podaniem kroimy roladę w plastry i polewamy wytworzonym sosem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również