Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne
Rolada z baraniny z szynką Macieja Kuronia
Składniki
- 1 kg baraniny z udźca
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła, 150 ml śmietany
- sól, pieprz
#Farsz - 150 g gotowanej szynki
- 1 bułka, 150 ml mleka
- 50 g szpiku wołowego lub masła
- 1 cebula
- 1 łyżka masła, 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Do przyrządzenia rolady potrzebujemy dużego płata mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię, żeby go za bardzo nie pokaleczyć. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, dodajemy pieprz i nacieramy mięso. Przygotowujemy farsz: szynkę, szpik oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Na łyżce masła smażymy obraną i posiekaną cebulę. Dodajemy do mielonej szynki jajo natkę pietruszki, cebulę i ew. przyprawy. Dokładnie wyrabiamy farsz na jednolitą masę. Smarujemy farszem baraninę, zwijamy i związujemy białą bawełnianą nicią. W brytfance rozpuszczamy masło i obsmażamy z wszystkich stron mięso, gdy się zrumieni, przykrywamy brytfankę i wkładamy ją do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pieczemy roladę ok. 45 minut, polewając ją od czasu do czasu łyżką śmietany. Przed podaniem kroimy roladę w plastry i polewamy wytworzonym sosem.