X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kurczak w sosie rabarbarowym

Kurczak w sosie rabarbarowym to niezwykle aromatyczne danie, które łączy w sobie wyraziste smaki mięsa, świeżych warzyw i niezwykłego sosu z rabarbaru. Idealne na letnie wieczory lub rodzinne spotkania przy stole. Spróbuj tego przepisu i pozwól sobie na kulinarne odkrycia!

Kurczak w sosie rabarbarowym

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łodygi rabarbaru
  • garść suszonych wiśni lub żurawiny
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Surówka:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki np. gruntowe
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 3 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • pół pęczka świeżych ziół np. kolendry lub koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od marynowania kurczaka w posiekanym czosnku, oliwie, sosie sojowym, tymianku, curry, soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę, aby mięso nabrało aromatu.

Krok 2:

Następnie obierz i pokrój marchew oraz rabarbar w plasterki. Kurczaka wyjmij z marynaty i podsmaż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, aż będzie ciemnozłoty. Dodaj do mięsa marchew, rabarbar oraz suszone owoce (wiśnie lub żurawinę). Całość zalej wodą i dusz pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

Krok 3:

W międzyczasie przygotuj surówkę: pokrój rzodkiewkę i ogórki w cienkie plastry, kapustę poszatkuj, a kolendrę lub koperek posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Krok 4:

Po 30 minutach dodaj do sosu skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w 50 ml zimnej wody. Gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 5:

Na koniec gotowe danie podawaj z ugotowanymi młodymi ziemniakami i pyszną surówką z nowalijek. To połączenie intensywnych smaków i aromatów zachwyci każdego, kto usiądzie do Twojego stołu!

Kurczak w sosie rabarbarowym: Wyjątkowy przepis na rozgrzewający obiad

 

Rabarbar jest źródłem witaminy C, wapnia oraz potasu, co czyni go nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Dodając go do sosu, z pewnością nadajesz mu charakterystyczny kwaśno-słodki smak, który świetnie komponuje się z delikatnością kurczaka.

Z pewnością chcesz być na bieżąco z moimi przepisami wiec zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych sałatek jak również obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również