X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg baraniny (udźca, mostka)
  • 2 szklanki perłowej białej fasoli
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 1 l zsiadłego mleka lub serwatki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Mięso myjemy, osuszamy i moczymy w zsiadłym mleku lub w serwatce przez co najmniej 2 godziny. Po osączeniu nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem i kroimy w dużą kostkę. Brytfankę smarujemy tłuszczem, wkładamy do niej mięso, na wierzch kładziemy osączoną fasolę, posypujemy solą, kminkiem i pieprzem. Zalewamy potrawę wywarem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200ºC.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również