Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne
Baranina z fasolą
Składniki
- 1 kg baraniny (udźca, mostka)
- 2 szklanki perłowej białej fasoli
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 1 l zsiadłego mleka lub serwatki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka tłuszczu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Mięso myjemy, osuszamy i moczymy w zsiadłym mleku lub w serwatce przez co najmniej 2 godziny. Po osączeniu nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem i kroimy w dużą kostkę. Brytfankę smarujemy tłuszczem, wkładamy do niej mięso, na wierzch kładziemy osączoną fasolę, posypujemy solą, kminkiem i pieprzem. Zalewamy potrawę wywarem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200ºC.