X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Mazurek daktylowy

Mazurek i babka to dwa słodkie wypieki, które wszystkim kojarzą się z Wielkanocą. U nas nie może zabraknąć i jednego i drugiego. Pomysłów na mazurki są dziesiątki. Połączeń smakowych powstaje coraz więcej, że aż trudno wybrać jedną wersję na świąteczny stół. Ja dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na mazurek daktylowy. Bez wątpienia jest pyszny! 

Mazurek daktylowy Macieja Kuronia

Składniki:

  • 7 białek
  • 500 g cukru pudru
  • 250 g daktyli
  • opłatki lub np. andruty
  • 250 g obranych migdałów
  • 250 g gorzkiej czekolady lub np. mlecznej

Przygotowanie:

Krok 1:

Daktyle pokrój  w cieniutkie paseczki, migdały obierz ze skórki (w tym celu najlepiej sparzyć je wrzątkiem) i bardzo drobno posiekaj – nie miel! Czekoladę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Krok 2:

Ubij sztywną pianę z białek, w trakcie ubijania dodawaj po łyżce cukru pudru. Pianę musisz ubić tak sztywną, żeby dało się ją kroić nożem. Ubijaj około 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj migdały, daktyle i czekoladę. Wymieszaj składniki i smaruj otrzymaną masą opłatek albo np. wafel na grubość palca.

Krok 3:

Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury mniej więcej 50-70°, żeby mazurki obeschły. Po ochłodzeniu polej mazurki lukrem i udekoruj.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również