Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek daktylowy
Mazurek i babka to dwa słodkie wypieki, które wszystkim kojarzą się z Wielkanocą. U nas nie może zabraknąć i jednego i drugiego. Pomysłów na mazurki są dziesiątki. Połączeń smakowych powstaje coraz więcej, że aż trudno wybrać jedną wersję na świąteczny stół. Ja dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na mazurek daktylowy. Bez wątpienia jest pyszny!
Mazurek daktylowy Macieja Kuronia
Składniki:
- 7 białek
- 500 g cukru pudru
- 250 g daktyli
- opłatki lub np. andruty
- 250 g obranych migdałów
- 250 g gorzkiej czekolady lub np. mlecznej
Przygotowanie:
Krok 1:
Daktyle pokrój w cieniutkie paseczki, migdały obierz ze skórki (w tym celu najlepiej sparzyć je wrzątkiem) i bardzo drobno posiekaj – nie miel! Czekoladę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Krok 2:
Ubij sztywną pianę z białek, w trakcie ubijania dodawaj po łyżce cukru pudru. Pianę musisz ubić tak sztywną, żeby dało się ją kroić nożem. Ubijaj około 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj migdały, daktyle i czekoladę. Wymieszaj składniki i smaruj otrzymaną masą opłatek albo np. wafel na grubość palca.
Krok 3:
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury mniej więcej 50-70°, żeby mazurki obeschły. Po ochłodzeniu polej mazurki lukrem i udekoruj.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<