Przepis
Baranina, Jagnięcina
Potrawka jagnięca z rozmarynem
Składniki
- 300 g jagnięciny łopatki lub udĹ°a pokrojonej w kostkę
- 1 kawałek pora pokrojony w plastry (100 g)
- ćwiartka selera, obrana pokrojona w kostkę (100 g)
- 1 marchewka, obrana pokrojona w pół plastry (100 g)
- 1 pietruszka, pokrojona w plastry (80 g)
- 3-4 ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę (200 g)
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- pół łyżeczki suszonych płatków chilli
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki oliwy
- ew. łyżka mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania
Warzywa pokrój w dość duże kawałki, aby podczas gotowania się nie rozpadły. Jagnięcinę zamarynuj w czosnku, sosie sojowym, płatkach chilli oraz rozmarynie. Odstaw na 1 godzinę. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż na niej mięso. Kiedy się zrumieni, dodaj pora. Podsmaż przez 2 minuty. Dodaj selera, marchewkę, pietruszkę. Całość zamieszaj i zalej szklanką wody. Całość gotuj, pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki. Jeżeli sos nie przykrywa ziemniaków, to dodaj jeszcze trochę wody. Gotuj bez pokrywki, jeszcze 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Jeżeli sos jest za rzadki, rozrób mąkę w 80 ml wody. Wlej do potrawki ciągle mieszając. Potrawka jest gotowa.