Składniki
- 700 g Schabu
- 10 ząbków czosnku
- ½ szklanki oleju
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- 6-7 świeżych śliwek
- Sól, pieprz
Sos:
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
W schabie za pomocą wąskiego noża wykonaj kieszeń do faszerowania. Mięso natrzyj dokładnie sola i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny. Ząbki czosnku przełóż do rondelka, dopraw solą. Zalej olejem, gotuj na małym ogniu, około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. Kiedy ostygną, faszeruj schab czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Na patelni rozgrzej olej, mięso obsmaż z każdej strony do uzyskania ciemnozłotego koloru, około 7-8 minut. Przełóż do brytfanki, piecz około 70 minut. Na patelnie po smażeniu wlej wino, poczekaj 1 minutę, aż się zagotuje. Dodaj śliwki pokrojone na połówki lub ćwiartki, bez pestek. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie ,cynamon. Dopraw sola, pieprzem oraz miodem. Po kolejnej 1 minucie, rozrób mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody, wlej do śliwek z winem. Gotuj 2-3 minuty do konsystencji sosu, śliwki nie powinny się rozpaść.
Miesi po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem, odstaw na 15 minut, aby odpoczął. Schab podawaj ze śliwkami w winie i np. Pieczonymi ziemniakami.