Przepis
Drób
Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem
Składniki
- 1 łyżka masła
- 50 ml wody
- 300 g piersi lub udek bez kości, pokrojonej w cienkie plastry
- 2 obrane marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 duża obrana pietruszka, pokrojona w kostkę
- 70 g obranego selera, pokrojonego w kostkę
- 1 liść laurowy
- 100 g mrożonego groszku
- Sól, pieprz
Zasmażka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- kilka kropel soku z cytryny
- odrobina skórki z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
W głębokiej patelni rozpuść masło, wlej wodę. Dodaj kurczaka, marchew, pietruszkę, selera i liść laurowy. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodaj zielony groszek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu.
W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło, wsypuj powoli mąkę cały czas mieszając. Zacznij powoli wlewać mleko, cały czas mieszaj, kiedy sos zgęstnieje i nie będzie miał grudek dopraw solą, pieprzem, gałką, sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj sos z kurczakiem i warzywami. Jeżeli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wody lub wywaru. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i natką pietruszki.