Przepis
Dania główneWieprzowina
Soczyste kotlety mielone z majonezem
Klasyczne kotlety mielone to z pewnością pozycja obowiązkowa w większości polskich domów, niezależnie od okoliczności. U nas pojawiają się raz w tygodniu, dlatego moja receptura jest sprawdzona w 100%. Dzisiaj pokażę, jak przygotować idealnie soczyste w środku i rumiane z zewnątrz kotlety mielone z dodatkiem majonezu. Zapraszam po przepis:
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE Z MAJONEZEM
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 bułka pszenna, czerstwa
- szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej roślinny do smażenia
Soczyste kotlety mielone z majonezem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Czerstwą bułkę namocz w mleku do miękkości, następnie odciśnij z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na ciemno złoto na 2 łyżkach oleju.
Krok 2:
Mięso przełóż do miski, dodaj do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majonez, musztardę, majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 3:
Następnie wyrabiaj mięso z dodatkami dłońmi do połączenia składników.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety, następnie obtocz w bułce tartej.
Krok 4:
Na koniec smaż na oleju na średniej temperaturze, około 4 minut z każdej strony.
Soczyste kotlety mielone z majonezem
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.