Dania główne
Idealny wiosenny obiad
Czym jest Idealny wiosenny obiad? Dla mnie to zestaw charakterystycznych dla tej pory roku składników i smaków. W tym wypadku będzie to młoda kapusta z pomidorami, zielone szparagi z masłem i młode ziemniaki z koperkiem, połączone w jedno zgrabne danie. Zapraszam po przepis:
Idealny wiosenny obiad
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Młoda kapusta z pomidorami
- 1 główka młodej kapusty
- 1 mała cebula np. cukrowa
- 150 g boczku wędzonego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 200 ml wody
- 1 puszka pomidorów krojonych
- pęczek koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Młode ziemniaki:
- 700 g młodych ziemniaków
- końcówki koperku
- kilka ząbków czosnku 3-4
- 1 łyżeczka soli
Szparagi:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- sól
Idealny wiosenny obiad
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki obierz, opłucz i zalej zimną wodą. Dodaj końcówki koperku, kilka ząbków czosnku oraz sól. Gotuj do miękkości, około 30 minut. Następnie ziemniaki odcedź i odparuj z nadmiaru wody.
Krok 2:
Młodą kapustę poszatkuj, ale niezbyt drobno żeby nie rozpadła się podczas gotowania. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Koperek posiekaj. Następnie na oleju podsmaż boczek, kiedy się zrumieni dodaj cebulę. Po jakiś 3 minutach, gdy cebula zacznie się złocić podlej ją chochelką wody z gotowania ziemniaków. Dzięki temu cebula ładnie zmięknie, poczekaj aż woda wyparuje. Dodaj poszatkowaną kapustę, podlej wodą (200 ml) i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut. Gdy kapusta będzie miękka dopraw ją solą i pieprzem, dodaj pomidory krojone. Następnie gotuj odkryte jeszcze 10 minut na małym ogniu. Po koniec dodaj posiekany koperek. Wymieszaj całość i gotowe.
Krok 3:
Szparagi ułóż na równo. Obetnij zdrewniałe końcówki jakieś 25% długości od końca. Przełóż na patelnie lub do płytkiego garnka. Wlej tylko tyle wody, aby przykryła szparagi. Dodaj masło i sól. Gotuj 5-6 minut na dość dużym ogniu, aż szparagi będą miękkie a na patelni pozostanie gęsta maślana emulsja.
Krok 4:
Na koniec wystarczy wszystko połączyć na talerzu – kapustę z pomidorami, młode ziemniaki i szparagi. Całość obficie posyp koperkiem.
Idealny wiosenny obiad
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.