X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis krok po kroku.

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym

 

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Składniki:

 

 

  • 1 kg schabu środkowego
  • 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs
  • 125 g boczku wędzonego
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

 

Schab dokładnie natrzyj przyprawą Vegeta Natur do mięs.

Boczek i ogórki pokrój w paski, cebulę w pióra. Tak, aby wszystkie składniki były podobnej wielkości. 

 

 

Pokrojone składniki podsmaż na dużym ogniu, na oleju roślinnym około 6-7 minut, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Wtedy wszystkie smaki idealnie się połączą. 

 

Po tym czasie dodaj musztardę, całość wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

 

Za pomocą noża zrób kieszeń w schabie. Ważne aby nóż był ostry, ułatwi to twoją pracę

 

Napełnij pieczeń farszem. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w 220°C, następnie 170°C przez 30-35 minut. Dzięki temu mięso będzie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. 

 

Schab faszerowany

 

Podawaj z ziemniakami puree i sosem myśliwskim.  

 

Na pierwszy i drugi dzień świąt przygotowuje zazwyczaj coś z pieca. Dlatego najczęściej jest to kawał soczystego mięsa. W tym roku postawiłem na Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pyszny kawałek wieprzowiny z aromatycznym farszem, prosty w przygotowaniu i obłędnie smakowity. Każdemu nawet największemu smakoszowi przypadnie do gustu. 🙂 Inne dania na Boże Narodzenie znajdziecie TU (link)

 

Zrazy wieprzowe bez zawijania

 

Dzięki farszowi schab wychodzi soczysty, w smaku będzie niczym zrazy wieprzowe bez zawijania. A pracy dużo mniej, co w święta się chwali. Kto chciałby w taki czas nabijać roboczogodziny, stojąc przy garach. Zamiast kombinowania z marynatą, skorzystałem z przyprawy Vegeta Natur do mięs (link). Mieszanka ta nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Idealna kompozycja smakowa dla osób, które lubią ułatwiać sobie życie w kuchni. Zioła zawarte w przyprawie (rozmaryn, oregano, pieprz czarny, majeranek, tymianek) sprawiają, że Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym wychodzi perfekcyjnie. Już w trakcie pieczenia ślinotok gwarantowany.

 

Zapraszam do skorzystania z przepisu krok po kroku na Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Z taką potrawą święta na pewno będą udane. W razie pytań, wątpliwości piszcie komentarze.

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Polecam z całego serca ten przepis! Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszła po prostu petarda!!! Mięso mięciutkie i smaczne! Wszystkie przepisy Pana Kuby są przepyszne, ale ten przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!!!❤️

  2. Witam. Czy do naczynia żaroodpornego, przed włożeniem schabu dodajemy olej?

  3. Przepyszny schabik nawet na zimno smakuje wyśmienicie

  4. Witam upieklam ten schab na świąteczny obiad i wyszedł pyszny, jedyne co zmieniłam to sposób pieczenia zamiast w naczyniu żaroodpornym upieklam go w rękawie do pieczenia, do którego wlalam pół szklanki wody. Na płynie, który został po pieczeniu zrobiłam sos. Dziękuję za super przepis

  5. Tak się złożyło, że miałam przedświątecznych gości. Zaserwowałam schab faszerowany w/g Pana przepisu, zrobił furorę. Dziękuję, bo ten że śliwką tradycyjny jakby się przejadł

  6. Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Zastosuję się do wskazówek Mistrza oczywiście i mam nadzieję na pyszną potrawę. Mięso właśnie dzisiaj zamówiła w Grocie.

    Pozdrawiam serdecznie, Anna

  7. Witam serdecznie!

    Mam ogromną ochotę na ten schab, z pewnością upiekę go na obiad świąteczny. Mam pytanie, czy naczynie żaroodporne ma być odkryte czy odkryć dopiero po zmianie temperatury?

    Czy ten schab, bez spędzenia jakiegoś czasu w marynacie upiecze się dobrze?
    Mam typowy piecyk gazowy, bez termoobiegu, obawiam się, czy moja pieczeń w efekcie będzie równie soczysta jak Pana?

    Przepraszam za tę ilość pytań…

    Uwielbiam mięsa pieczone, zawsze przygotowuję na święta, jednak mam problem z sosami. szukam dobrych przepisów, może coś znajdę….

    • Anna,

      Najlepiej mięso zamarynować na 2-3 godziny w marynacie. Na początku przy wysokiej temperaturze odkryte, jak się przypiecze to zakryj.
      Jak zrobisz wszystko jak w przepisie będzie OK. Pamiętaj aby mięsko było z dobrego źródła, sprawdzonego rzeźnika.

      Pozdrawiam

Sprawdź również