Dania główneWieprzowina
Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis krok po kroku.
Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym
Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs
- 125 g boczku wędzonego
- 2-3 cebule
- 3-4 ogórki kiszone
- 3 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Schab dokładnie natrzyj przyprawą Vegeta Natur do mięs.
Boczek i ogórki pokrój w paski, cebulę w pióra. Tak, aby wszystkie składniki były podobnej wielkości.
Pokrojone składniki podsmaż na dużym ogniu, na oleju roślinnym około 6-7 minut, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Wtedy wszystkie smaki idealnie się połączą.
Po tym czasie dodaj musztardę, całość wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Za pomocą noża zrób kieszeń w schabie. Ważne aby nóż był ostry, ułatwi to twoją pracę
Napełnij pieczeń farszem. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w 220°C, następnie 170°C przez 30-35 minut. Dzięki temu mięso będzie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.
Podawaj z ziemniakami puree i sosem myśliwskim.
Na pierwszy i drugi dzień świąt przygotowuje zazwyczaj coś z pieca. Dlatego najczęściej jest to kawał soczystego mięsa. W tym roku postawiłem na Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pyszny kawałek wieprzowiny z aromatycznym farszem, prosty w przygotowaniu i obłędnie smakowity. Każdemu nawet największemu smakoszowi przypadnie do gustu. 🙂 Inne dania na Boże Narodzenie znajdziecie TU (link)
Zrazy wieprzowe bez zawijania
Dzięki farszowi schab wychodzi soczysty, w smaku będzie niczym zrazy wieprzowe bez zawijania. A pracy dużo mniej, co w święta się chwali. Kto chciałby w taki czas nabijać roboczogodziny, stojąc przy garach. Zamiast kombinowania z marynatą, skorzystałem z przyprawy Vegeta Natur do mięs (link). Mieszanka ta nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Idealna kompozycja smakowa dla osób, które lubią ułatwiać sobie życie w kuchni. Zioła zawarte w przyprawie (rozmaryn, oregano, pieprz czarny, majeranek, tymianek) sprawiają, że Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym wychodzi perfekcyjnie. Już w trakcie pieczenia ślinotok gwarantowany.
Zapraszam do skorzystania z przepisu krok po kroku na Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Z taką potrawą święta na pewno będą udane. W razie pytań, wątpliwości piszcie komentarze.
SMACZNEGO!!!
Polecam z całego serca ten przepis! Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszła po prostu petarda!!! Mięso mięciutkie i smaczne! Wszystkie przepisy Pana Kuby są przepyszne, ale ten przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!!!❤️
Dziękuje! Bardzo mi miło!
Witam. Czy do naczynia żaroodpornego, przed włożeniem schabu dodajemy olej?
Wystarczy lekko posmarować, ale nie jest to konieczne 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Przepyszny schabik nawet na zimno smakuje wyśmienicie
Przepysznie dziękuję za komentarz 🙂
Pozdrowionka 🙂
Witam upieklam ten schab na świąteczny obiad i wyszedł pyszny, jedyne co zmieniłam to sposób pieczenia zamiast w naczyniu żaroodpornym upieklam go w rękawie do pieczenia, do którego wlalam pół szklanki wody. Na płynie, który został po pieczeniu zrobiłam sos. Dziękuję za super przepis
Super 🙂 Modyfikacje mile widziane.
Pozdrawiamy
Tak się złożyło, że miałam przedświątecznych gości. Zaserwowałam schab faszerowany w/g Pana przepisu, zrobił furorę. Dziękuję, bo ten że śliwką tradycyjny jakby się przejadł
Odpalam komputer z rana i od razu taaaki miły komentarz. Cieszę się bardzo, że mój schab faszerowany przypadł Ci do gustu.
Zapraszam częściej na kuron.com.pl i Wesołych Świąt Życzę
A jak zrobić sos myśliwski?
https://kuron.com.pl/przepisy/sos-mysliwski/
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Zastosuję się do wskazówek Mistrza oczywiście i mam nadzieję na pyszną potrawę. Mięso właśnie dzisiaj zamówiła w Grocie.
Pozdrawiam serdecznie, Anna
Dziękuję bardzo za przepis, schab był pyszny.
Mam pytanie, jak długo piec schab 1,5kg, żeby był równie soczysty?
Najpierw 20-25 minut 220°C potem 55-60 minut 170°C i będzie super 🙂
Witam serdecznie!
Mam ogromną ochotę na ten schab, z pewnością upiekę go na obiad świąteczny. Mam pytanie, czy naczynie żaroodporne ma być odkryte czy odkryć dopiero po zmianie temperatury?
Czy ten schab, bez spędzenia jakiegoś czasu w marynacie upiecze się dobrze?
Mam typowy piecyk gazowy, bez termoobiegu, obawiam się, czy moja pieczeń w efekcie będzie równie soczysta jak Pana?
Przepraszam za tę ilość pytań…
Uwielbiam mięsa pieczone, zawsze przygotowuję na święta, jednak mam problem z sosami. szukam dobrych przepisów, może coś znajdę….
Anna,
Najlepiej mięso zamarynować na 2-3 godziny w marynacie. Na początku przy wysokiej temperaturze odkryte, jak się przypiecze to zakryj.
Jak zrobisz wszystko jak w przepisie będzie OK. Pamiętaj aby mięsko było z dobrego źródła, sprawdzonego rzeźnika.
Pozdrawiam