X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis krok po kroku.

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym

 

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Składniki:

 

 

  • 1 kg schabu środkowego
  • 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs
  • 125 g boczku wędzonego
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

 

Schab dokładnie natrzyj przyprawą Vegeta Natur do mięs.

Boczek i ogórki pokrój w paski, cebulę w pióra. Tak, aby wszystkie składniki były podobnej wielkości. 

 

 

Pokrojone składniki podsmaż na dużym ogniu, na oleju roślinnym około 6-7 minut, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Wtedy wszystkie smaki idealnie się połączą. 

 

Po tym czasie dodaj musztardę, całość wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

 

Za pomocą noża zrób kieszeń w schabie. Ważne aby nóż był ostry, ułatwi to twoją pracę

 

Napełnij pieczeń farszem. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w 220°C, następnie 170°C przez 30-35 minut. Dzięki temu mięso będzie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. 

 

Schab faszerowany

 

Podawaj z ziemniakami puree i sosem myśliwskim.  

 

Na pierwszy i drugi dzień świąt przygotowuje zazwyczaj coś z pieca. Dlatego najczęściej jest to kawał soczystego mięsa. W tym roku postawiłem na Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pyszny kawałek wieprzowiny z aromatycznym farszem, prosty w przygotowaniu i obłędnie smakowity. Każdemu nawet największemu smakoszowi przypadnie do gustu. 🙂 Inne dania na Boże Narodzenie znajdziecie TU (link)

 

Zrazy wieprzowe bez zawijania

 

Dzięki farszowi schab wychodzi soczysty, w smaku będzie niczym zrazy wieprzowe bez zawijania. A pracy dużo mniej, co w święta się chwali. Kto chciałby w taki czas nabijać roboczogodziny, stojąc przy garach. Zamiast kombinowania z marynatą, skorzystałem z przyprawy Vegeta Natur do mięs (link). Mieszanka ta nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Idealna kompozycja smakowa dla osób, które lubią ułatwiać sobie życie w kuchni. Zioła zawarte w przyprawie (rozmaryn, oregano, pieprz czarny, majeranek, tymianek) sprawiają, że Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym wychodzi perfekcyjnie. Już w trakcie pieczenia ślinotok gwarantowany.

 

Zapraszam do skorzystania z przepisu krok po kroku na Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Z taką potrawą święta na pewno będą udane. W razie pytań, wątpliwości piszcie komentarze.

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem iszonym

    Przepyszny schabik nawet na zimno smakuje wyśmienicie

    • Jakub Kuroń

      Przepysznie dziękuję za komentarz 🙂

      Pozdrowionka 🙂

  2. Agnieszka

    Witam upieklam ten schab na świąteczny obiad i wyszedł pyszny, jedyne co zmieniłam to sposób pieczenia zamiast w naczyniu żaroodpornym upieklam go w rękawie do pieczenia, do którego wlalam pół szklanki wody. Na płynie, który został po pieczeniu zrobiłam sos. Dziękuję za super przepis

    • Jakub Kuroń

      Super 🙂 Modyfikacje mile widziane.

      Pozdrawiamy

  3. Romana

    Tak się złożyło, że miałam przedświątecznych gości. Zaserwowałam schab faszerowany w/g Pana przepisu, zrobił furorę. Dziękuję, bo ten że śliwką tradycyjny jakby się przejadł

    • Jakub Kuroń

      Odpalam komputer z rana i od razu taaaki miły komentarz. Cieszę się bardzo, że mój schab faszerowany przypadł Ci do gustu.
      Zapraszam częściej na kuron.com.pl i Wesołych Świąt Życzę

  4. Majówka

    A jak zrobić sos myśliwski?

  5. Anna

    Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Zastosuję się do wskazówek Mistrza oczywiście i mam nadzieję na pyszną potrawę. Mięso właśnie dzisiaj zamówiła w Grocie.

    Pozdrawiam serdecznie, Anna

    • Anna

      Dziękuję bardzo za przepis, schab był pyszny.
      Mam pytanie, jak długo piec schab 1,5kg, żeby był równie soczysty?

      • Jakub Kuroń

        Najpierw 20-25 minut 220°C potem 55-60 minut 170°C i będzie super 🙂

  6. Anna

    Witam serdecznie!

    Mam ogromną ochotę na ten schab, z pewnością upiekę go na obiad świąteczny. Mam pytanie, czy naczynie żaroodporne ma być odkryte czy odkryć dopiero po zmianie temperatury?

    Czy ten schab, bez spędzenia jakiegoś czasu w marynacie upiecze się dobrze?
    Mam typowy piecyk gazowy, bez termoobiegu, obawiam się, czy moja pieczeń w efekcie będzie równie soczysta jak Pana?

    Przepraszam za tę ilość pytań…

    Uwielbiam mięsa pieczone, zawsze przygotowuję na święta, jednak mam problem z sosami. szukam dobrych przepisów, może coś znajdę….

    • Jakub Kuroń

      Anna,

      Najlepiej mięso zamarynować na 2-3 godziny w marynacie. Na początku przy wysokiej temperaturze odkryte, jak się przypiecze to zakryj.
      Jak zrobisz wszystko jak w przepisie będzie OK. Pamiętaj aby mięsko było z dobrego źródła, sprawdzonego rzeźnika.

      Pozdrawiam

Sprawdź również