menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Wywar grzybowy studzimy. Ogórka oraz szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, pokrojone grzyby, a także przyprawy (pieprz i jałowiec grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Taki sos podajemy głównie do dziczyzny.

ocena:

Sos myśliwski

składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 300 ml wywaru jasnego
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 15 g suszonych grzybów
  • 50 g szynki lub wędzonki (może być z dziczyzny)
  • 1 korniszon
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • mielona papryka, po kilka jagód: jałowca i ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy, majeranek, tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Wywar grzybowy studzimy. Ogórka oraz szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, pokrojone grzyby, a także przyprawy (pieprz i jałowiec grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Taki sos podajemy głównie do dziczyzny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję