X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy ciepłe

Sos myśliwski

Składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 300 ml wywaru jasnego
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 15 g suszonych grzybów
  • 50 g szynki lub wędzonki (może być z dziczyzny)
  • 1 korniszon
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • mielona papryka, po kilka jagód: jałowca i ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy, majeranek, tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Wywar grzybowy studzimy. Ogórka oraz szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, pokrojone grzyby, a także przyprawy (pieprz i jałowiec grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Taki sos podajemy głównie do dziczyzny.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. @Beata: Wino dodajemy w ostatnich minutach, po dodaniu pieprzu i jałowca. Cebulę można przysmażyć na smalcu, zamiast na oleju (będzie bardziej aromatyczna). Do cebuli warto dodać ząbek czosnku. A do bulionu łyżeczkę ostrej musztardy (myśliwi kochają gorczycę). Nie należy rezygnować z maślanej zasmażki (jak w wielu innych przepisach). Sos idealnie pasuje do pampuchów, placków ziemniaczanych lub klusków śląskich. Przepis pana Jakuba trochę chaotyczny, ale gdy ten przepis ogarnąć, to wyjdzie całkiem niezły sos:)

Sprawdź również