NapojeNapoje alkoholowe
Nalewka „ukraińska”
Składniki
- wódka
- 2 kg wiśni
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 1 kg malin
- cukier
- cynamon (najlepiej kora)
- goździki
- gorzkie (!) migdały
Sposób przygotowania
Wszystkie owoce zgniatamy, najprościej drewnianą łyżką w makutrze, po 5-6 godzin, gdy zbierze się sok, wyciskamy go, przecedzamy dokładnie przetarte owoce i otrzymany sok ważymy. Tyle, ile mamy soku (wagowo), tyle bierzemy wódki i tyle cukru. Mieszamy. Po wymieszaniu sprawdzamy ile objętościowo mamy płynu. Na każdy litr nalewki bierzemy po 4 utłuczone migdały, 4 goździki i jeden kawałek kory cynamonu. Wlewamy wszystkie składniki do butli i szczelnie zakorkowujemy. Stawiamy na słońcu i codziennie wstrząsamy butlą, żeby przyśpieszyć rozpuszczenie cukru. Nalewka jest gotowa po 6 tygodniach. Wtedy przecedzamy ją i zlewamy do butelek. Przepis jest bardzo stary i jak widać trudno podać dla niego konkretne ilości składników. Wszystko zależy od owoców. Osobiście doradzam te najbardziej dojrzałe, szczególni w przypadku wiśni, powinny one być czarne, nie trzeba z nich wcześniej usuwać pestek. Poza tym możemy zimą użyć owoców mrożonych.