X

Czego szukasz?

Przepis

Placki owsiane do danie, które towarzyszyło mi przez całe dzieciństwo. Mistrzynią w ich przygotowaniu jest moja mama z jej ręki zawsze smakują rewelacyjnie. Najbardziej lubię zajadać je konfiturą wiśniową lub powidłami śliwkowymi. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na placki z płatków owsianych, które znikają zanim zdążą na dobre wystygnąć.

Placuszki owsiane – moje ulubione 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych (100 g) 
  • 250 ml mleka
  • 50 ml oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • 2 jajka „M”
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 70 g mąki pszennej, około pół szklanki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do miski wsyp płatki owsiane. Dodaj mokre składniki: mleko, olej i roztrzepane jajka. Odstaw na 5-10 minut, aby płatki zmiękły. Następnie dodaj pozostałe składniki: proszek do pieczenia, cukier, mąkę pszenną oraz sól. Całość wymieszaj do połączenia składników.

Krok 2:

Następnie ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Placki z płatków owsianych smaż partiami po kilka sztuk, na średniej mocy palnika do uzyskania złotego koloru.

Krok 3:

Pancakes owsiane podawaj z owocami, słodką śmietanką lub konfiturą.

Moim ulubionym dodatkiem są powidła śliwkowe, których słodki, lekko kwaskowy smak idealnie komponuje się z plackami owsianymi. Na blogu znajdziecie również podobny przepis na pancakes owsiane z czekoladą i karmelizowanym bananem.

Na koniec podrzucam —>LINK<— do solidnej kolekcji dań śniadaniowych.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również