Placki i naleśnikiŚniadania
Placki owsiane
Placki owsiane do danie, które towarzyszyło mi przez całe dzieciństwo. Mistrzynią w ich przygotowaniu jest moja mama z jej ręki zawsze smakują rewelacyjnie. Najbardziej lubię zajadać je konfiturą wiśniową lub powidłami śliwkowymi. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na placki z płatków owsianych, które znikają zanim zdążą na dobre wystygnąć.
Placuszki owsiane – moje ulubione
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych (100 g)
- 250 ml mleka
- 50 ml oleju roślinnego np. słonecznikowego
- 2 jajka „M”
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 70 g mąki pszennej, około pół szklanki
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do miski wsyp płatki owsiane. Dodaj mokre składniki: mleko, olej i roztrzepane jajka. Odstaw na 5-10 minut, aby płatki zmiękły. Następnie dodaj pozostałe składniki: proszek do pieczenia, cukier, mąkę pszenną oraz sól. Całość wymieszaj do połączenia składników.
Krok 2:
Następnie ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Placki z płatków owsianych smaż partiami po kilka sztuk, na średniej mocy palnika do uzyskania złotego koloru.
Krok 3:
Pancakes owsiane podawaj z owocami, słodką śmietanką lub konfiturą.
Moim ulubionym dodatkiem są powidła śliwkowe, których słodki, lekko kwaskowy smak idealnie komponuje się z plackami owsianymi. Na blogu znajdziecie również podobny przepis na pancakes owsiane z czekoladą i karmelizowanym bananem.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do solidnej kolekcji dań śniadaniowych.
Smacznego!!!
na ile placków jest ten przepis?
na ok 20 Plaków. Ilośc zależy od wielkości placków.
Czy można mąkę pszenna zastąpić inną bezglutenową ?
Myślę, że można. Daj zna czy wyszło.
bardzo dobre placuszki. Ciasto jest lejące, ale takie ma być. Do ostatniej partii dodałam więcej mąki i wyszły już nie takie dobre.
Dodałam pół opakowania cukru waniliowego i zostały zjedzone z intensywnym dżemem morelowym. Przepis jest obłędny! Placuszki wchodzą na stałe do gry. Dzięki!
Właśnie odkryłam ten przepis całkiem przypadkowo i jestem zachwycona! Dodałam odrobinę cukru wanilinowego i placuszki wyszły obłędne.
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam!
Obłędne !! Dodałam siemienia lnianego i koniecznie konfiturę jagodową 🙂 przepis zostaje z nami na zawsze !
Czy mleko można zastąpić wodą?
Tak możesz mleko zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym.