X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Wołowina po koreańsku-Przepis krok po kroku

  Dania azjatyckie uchodzą za skomplikowane. Dzisiaj chciałem przełamać ten stereotyp i pokazać danie, które choć pachnie i smakuje jak z najlepszej koreańskiej restauracji, to w przygotowaniu jest banalnie proste. Wołowina po koreańsku nie sprawi Wam żadnego problemu, kilka nieskomplikowanych składników i 15 minut wolnego czasu, tyle w zupełności wystarczy. Do dania obowiązkowo polecam miskę białego ryżu i kimchi jako surówkę.  

Wołowina po koreańsku

Składniki:

  • 250 g wołowiny, ja użyłem steka bavette
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżka sosu Hot Chili, ja użyłem nowego sosu od Roleskiego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera naciowego
  • Do dekoracji: cebula dymka i czarny sezam

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wołowinę pokrój w cienkie plasterki, przełóż mięso do miski lub torebki strunowej. Dodaj straty na drobnej tarce czosnek i imbir, sos hot chili, olej sezamowy, cukier i jasny sos sojowy. Wymieszaj wszystkie składniki, wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, ale spokojnie może to być cała noc.  

Krok 2:

Pokrój warzywa: cukinie podziel na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pod skosem pokrój w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka, selera w ukośne paski.  

Krok 3:

Mięso wyjmij na godzinę przed smażeniem aby nabrało temperatury. Rozgrzej woka lub inną ulubioną patelnie na maksa. Smaż wołowinę przez kilka minut, aż się zrumieni, przełóż na ciepły talerz (możesz zagrzać go przez chwilę w mikrofali). Na woku podsmaż warzywa, tylko chwilę do zrumienienia (jeżeli wołowina „wypije” cały tłuszcz dodaj 2 łyżki oleju roślinnego). Po tym czasie wymieszaj mięso z warzywami, chwilę jeszcze podsmaż. Podawaj od razu z miską białego ryżu.   Ostatnio na półki sklepowe trafiła nowa linia ostrych sosów od Roleskiego. Jako miłośnik ostrych klimatów (nie tylko w muzyce 😉 musiałem sięgnąć po tą gamę. Z udziałem najłagodniejszego z sosów stworzyłem przepis na Curry z jesiennych warzyw. Dzisiaj wołowina po koreańsku, a już niedługo kolejna receptura…z resztą sami się przekonacie, ale zapewniam, że będzie OSTRO!!! 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również