X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Wołowina po koreańsku-Przepis krok po kroku

Dania azjatyckie bez wątpienia uchodzą za skomplikowane. Dzisiaj chciałem przełamać ten stereotyp i pokazać danie, które choć pachnie i smakuje jak z najlepszej koreańskiej restauracji, to w przygotowaniu jest banalnie proste. Wołowina po koreańsku nie sprawi Wam żadnego problemu, kilka nieskomplikowanych składników i 15 minut wolnego czasu, tyle w zupełności wystarczy. Do dania obowiązkowo polecam miskę białego ryżu i kimchi jako surówkę.

Wołowina po koreańsku

Składniki:

  • 250 g wołowiny, ja użyłem steka bavette
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżka sosu Hot Chili, ja użyłem nowego sosu od Roleskiego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera naciowego
  • Do dekoracji: cebula dymka i czarny sezam

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze wołowinę pokrój w cienkie plasterki, przełóż mięso do miski lub torebki strunowej. Następnie dodaj straty na drobnej tarce czosnek i imbir, sos hot chili, olej sezamowy, cukier i jasny sos sojowy. Wymieszaj wszystkie składniki, wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, ale spokojnie może to być cała noc.

Krok 2:

Po drugie pokrój warzywa: cukinie podziel na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pod skosem pokrój w słupki. Następnie cebule obierz, pokrój w piórka, selera w ukośne paski.

Krok 3:

Mięso wyjmij na godzinę przed smażeniem aby nabrało temperatury. Rozgrzej woka lub inną ulubioną patelnie na maksa. Smaż wołowinę przez kilka minut, aż się zrumieni, następnie przełóż na ciepły talerz (możesz zagrzać go przez chwilę w mikrofali). Na woku podsmaż warzywa, tylko chwilę do zrumienienia (jeżeli wołowina „wypije” cały tłuszcz dodaj 2 łyżki oleju np. rzepakowego). Na koniec wymieszaj mięso z warzywami, chwilę jeszcze podsmaż. Podawaj od razu z miską białego ryżu.

Ostatnio na półki sklepowe trafiła nowa linia ostrych sosów od Roleskiego. Jako miłośnik ostrych klimatów (nie tylko w muzyce 😉 musiałem sięgnąć po tą gamę. Z udziałem najłagodniejszego z sosów stworzyłem przepis na Curry z jesiennych warzyw. Dzisiaj wołowina po koreańsku, a już niedługo kolejna receptura…z resztą sami się przekonacie, ale zapewniam, że będzie OSTRO!!! 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Doberek.Ilekroć wezmę się za przepis to Roleski.Udaję się na poszukiwania sosu do karkówki i żeberek,i poszukiwania spełzły na niczym.A nowości nowa linia??zapomnij.Prośba może jakieś zamienniki??

Sprawdź również