Przepis
Potrawy z mąki i jaj
Lane ciasto na mleku
Składniki
- 1 l mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- po szczypcie: soli i cukru
- ew. ćwierć łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Mleko stawiamy na wolnym ogniu, przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Przygotowujemy lane ciasto, mieszając dokładnie w garnuszku mąkę, jaja i masło, żeby nie było grudek. Przeważnie przyjmujemy łyżkę stołową mąki na jedno jajo, ale wiadomo, że konsystencja zależy od gatunku mąki i wielkości jaj. Lepiej jest na początek dodać mniej mąki, a potem najwyżej trochę dosypać. Ciasto lejemy powoli na gorące mleko, tak żeby w trakcie wlewania formowały się kluseczki. Szybko zagotowujemy i podajemy na stół.