Wieprzowina
Schab zapiekany w cieście
Składniki
- 1,5 kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- świeży majeranek lub 1 łyżka suszonego
- 50 g masła, 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- Ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży, 2 jajka
- 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru
- sól
Sposób przygotowania
Schab czyścimy z błon, myjemy, osączamy, posypujemy pieprzem i solą, obsmażamy ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła wymieszanego pół na pół z olejem. Rozdrobnione drożdże rozpuszczamy z cukrem w wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, wlewamy go do mąki, dodajemy trochę wody, jajko, olej, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na placek nieco większy niż blacha do pieczenia – tak aby zwisał z jej brzegów. Blachę smarujemy łyżką masła i ostrożnie wykładamy na nią ciasto. Na nim układamy schab, smarujemy go pastą przygotowaną z przypraw: majeranku, soli, pieprzu, posiekanego czosnku i 2 łyżek oleju. Przykrywamy ciastem na zakładkę. Miejsce łączenia zlepiamy roztrzepanym jajkiem, resztą jajka smarujemy całą powierzchnię ciasta. Schab w cieście pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200° od czasu do czasu skrapiając go roztopionym masłem. Gdy zacznie się za bardzo przypiekać, przykrywamy brytfankę folią aluminiową.