X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Schab zapiekany w cieście

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży majeranek lub 1 łyżka suszonego
  • 50 g masła, 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży, 2 jajka
  • 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru
  • sól

Sposób przygotowania

Schab czyścimy z błon, myjemy, osączamy, posypujemy pieprzem i solą, obsmażamy ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła wymieszanego pół na pół z olejem. Rozdrobnione drożdże rozpuszczamy z cukrem w wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, wlewamy go do mąki, dodajemy trochę wody, jajko, olej, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na placek nieco większy niż blacha do pieczenia – tak aby zwisał z jej brzegów. Blachę smarujemy łyżką masła i ostrożnie wykładamy na nią ciasto. Na nim układamy schab, smarujemy go pastą przygotowaną z przypraw: majeranku, soli, pieprzu, posiekanego czosnku i 2 łyżek oleju. Przykrywamy ciastem na zakładkę. Miejsce łączenia zlepiamy roztrzepanym jajkiem, resztą jajka smarujemy całą powierzchnię ciasta. Schab w cieście pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200° od czasu do czasu skrapiając go roztopionym masłem. Gdy zacznie się za bardzo przypiekać, przykrywamy brytfankę folią aluminiową.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również