X

Czego szukasz?

Przepis

Domowy gyros? Robiliście? Ja uwielbiam, świetnie smakuje zarówno w picie jak i w tortilli. Najlepszy jest z dodatkiem sosu i dużej ilości świeżych warzyw. Takie danie możecie zabrać ze sobą do pracy i robić innym smaka swoim pysznych lunchem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu. Zapraszam poniżej po przepis na gyros Macieja Kuronia. 

Gyros Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg piersi kurczaka lub np. indyka
  • 1 kg karkówki
  • sól
  • 1 kg chudej wołowiny
  • 1 łyżka oregano
  • pieprz
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka tymianku

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych, następnie potknij tak jak na kotlety, rozbij tłuczkiem, przypraw i nabij naprzemiennie ściśle na rożen obrotowy do kurczaka. 

Krok 2:

Każdy płat mięsa możesz przyprawić nieco inaczej. Do wszystkich mięs użyj soli i pieprzu, z tym, że do kurczaka dodaj oregano, do karkówki cząbru, a do wołowiny tymianku. 

Krok 3:

Rożen z mięsem umieść w piekarniku, następnie uruchom program obrotowy z użyciem grilla i opiekaj mięso na złoty kolor około 50 minut. Po tym czasie włącz grzanie z termoobiegiem i piecz kolejne 60-80 minut. Na koniec jeszcze przez chwilkę opiekaj „obrotowo”.

W trakcie pieczenia dobrze jest polewać mięso, np. czerwonym winem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również