Dania główneDziczyznaWieprzowinaWołowina, Cielęcina
Gyros Macieja Kuronia
Domowy gyros? Robiliście? Ja uwielbiam, świetnie smakuje zarówno w picie jak i w tortilli. Najlepszy jest z dodatkiem sosu i dużej ilości świeżych warzyw. Takie danie możecie zabrać ze sobą do pracy i robić innym smaka swoim pysznych lunchem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu. Zapraszam poniżej po przepis na gyros Macieja Kuronia.
Gyros Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg piersi kurczaka lub np. indyka
- 1 kg karkówki
- sól
- 1 kg chudej wołowiny
- 1 łyżka oregano
- pieprz
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżka tymianku
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych, następnie potknij tak jak na kotlety, rozbij tłuczkiem, przypraw i nabij naprzemiennie ściśle na rożen obrotowy do kurczaka.
Krok 2:
Każdy płat mięsa możesz przyprawić nieco inaczej. Do wszystkich mięs użyj soli i pieprzu, z tym, że do kurczaka dodaj oregano, do karkówki cząbru, a do wołowiny tymianku.
Krok 3:
Rożen z mięsem umieść w piekarniku, następnie uruchom program obrotowy z użyciem grilla i opiekaj mięso na złoty kolor około 50 minut. Po tym czasie włącz grzanie z termoobiegiem i piecz kolejne 60-80 minut. Na koniec jeszcze przez chwilkę opiekaj „obrotowo”.
W trakcie pieczenia dobrze jest polewać mięso, np. czerwonym winem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<