Przepis
Przetwory
Korzenny dżem z jabłek i cukinii z nutką cytrusową
Składniki
- 3 kg cukinii ( po obraniu)
- 1 kg jabłek rajskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru suszonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej suszonej
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka agrestowa
- ok 3/4 kg cukr
Sposób przygotowania
Cukinie obieramy, wydrążamy środek z nasionami i kroimy w kosteczkę, To samo robimy z jabłkami. Wszystko razem wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 godz, ( najlepiej na noc) żeby puściło sok. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż cukinia i jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy wtedy przyprawy i galaretki i mieszamy ok. 10 min . Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Można już nie pasteryzować ale ja zawsze na wszelki wypadek pasteryzuje ok 10-15 min.