X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Korzenny dżem z jabłek i cukinii z nutką cytrusową

Składniki

  • 3 kg cukinii ( po obraniu)
  • 1 kg jabłek rajskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej suszonej
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka agrestowa
  • ok 3/4 kg cukr

Sposób przygotowania

Cukinie obieramy, wydrążamy środek z nasionami i kroimy w kosteczkę, To samo robimy z jabłkami. Wszystko razem wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 godz, ( najlepiej na noc) żeby puściło sok. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż cukinia i jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy wtedy przyprawy i galaretki i mieszamy ok. 10 min . Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Można już nie pasteryzować ale ja zawsze na wszelki wypadek pasteryzuje ok 10-15 min.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również