X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbWielkanoc

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Dzisiaj klasyk polskiej kuchni, czyli kaczka z jabłkami i żurawiną. Klasyka lekko wzbogacona o żurawinę. Pyszny, prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Ta wersja kaczki bez wątpienia zasmakuje całej Twojej rodzinie. Będą czekać kiedy znowu zrobisz im to danie. Po przepis zapraszam poniżej. 

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Składniki:

  • 1 kaczka – ok. 2 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • 700 g jabłek
  • 50 g żurawiny np. suszonej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki miodu np. lipowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Jabłka obierz, następnie usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Do jabłek dodaj cynamon, żurawinę, miód, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Krok 2:

Kaczkę dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem oraz roztartym czosnkiem i pozostaw na 3-4 godziny w lodówce. Jeśli chcesz możesz kaczkę przyprawić dzień wcześniej i zostawić ją na noc w lodówce. 

Krok 3:

Następnie wypełnij wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zepnij ją wykałaczką. Kaczkę piecz 1 godzinę na każdy kilogram w temperaturze 180°C.

Podawaj np. z kaszą gryczaną, ryżem i buraczkami zasmażanymi. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Jakiej żurawiny użyć? Suszonej czy ze słoika? Piec pod przykrywą czy bez?

Sprawdź również