Dania główneDróbWielkanoc
Kaczka z jabłkami i żurawiną
Dzisiaj klasyk polskiej kuchni, czyli kaczka z jabłkami i żurawiną. Klasyka lekko wzbogacona o żurawinę. Pyszny, prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Ta wersja kaczki bez wątpienia zasmakuje całej Twojej rodzinie. Będą czekać kiedy znowu zrobisz im to danie. Po przepis zapraszam poniżej.
Kaczka z jabłkami i żurawiną
Składniki:
- 1 kaczka – ok. 2 kg
- 4 ząbki czosnku
- 700 g jabłek
- 50 g żurawiny np. suszonej
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki miodu np. lipowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Jabłka obierz, następnie usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Do jabłek dodaj cynamon, żurawinę, miód, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Krok 2:
Kaczkę dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem oraz roztartym czosnkiem i pozostaw na 3-4 godziny w lodówce. Jeśli chcesz możesz kaczkę przyprawić dzień wcześniej i zostawić ją na noc w lodówce.
Krok 3:
Następnie wypełnij wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zepnij ją wykałaczką. Kaczkę piecz 1 godzinę na każdy kilogram w temperaturze 180°C.
Podawaj np. z kaszą gryczaną, ryżem i buraczkami zasmażanymi.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Jakiej żurawiny użyć? Suszonej czy ze słoika? Piec pod przykrywą czy bez?
Suszona żurawiną i piecz bez przykrycia jak w przepisie.
Fajny przepis, ale gdzie tu żurawina? Jeść osobno? Zamiast?
Do jabłek dodaj cynamon, żurawinę, miód, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.I dalej jak w przepisie.