Ciasta i ciastkaWielkanoc
Ciasto jajko sadzone – idealne na Wielkanoc
Ciasto jajko sadzone to najlepszy możliwy pomysł na Wielkanocny stół. Poniżej znajdziecie mój sprawdzony i wielokrotnie przygotowywany przepis na to wyśmienite ciasto.
CIASTO JAJKO SADZONE
Składniki:
SPÓD:
- 150 g herbatników np. petit beurre
MASA:
- 1 kg mielonego sera białego
- 600 g śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżek żelatyny
- 80 ml wrzątku
WIERZCH CIASTA:
- 2 puszki brzoskwiń w zalewie
- 2 galaretki przeźroczyste
- 500 ml wrzątku
Ciasto jajko sadzone
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Spód formy o wymiarach 25 cm na 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na dno ułóż warstwę herbatników.
Krok 2:
Zacznij od rozpuszczenia 4 łyżek żelatyny w 80 ml wrzątku. Mieszaninę odstaw do wystudzenia. Następnie 600 ml schłodzonej śmietany 30% ubij z pięcioma łyżkami cukru na sztywną pianę. Do ubitej śmietany stopniowo cały czas mieszając dodawaj zmielony twaróg i ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Tak przygotowaną masę serową wyłóż delikatnie na herbatniki. Odstaw na ok 1 godz do lodówki, aż masa stężeje.
Krok 3:
Następnie gdy ciasto stygnie przygotuj galaretkę. Dwie bezbarwne galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Pamiętaj, że galaretka nie może stężeć całkowicie.
Krok 4:
Następnie na schłodzoną masę serową ułóż odsączone z zalewy połówki brzoskwiń. Na koniec polej delikatnie powierzchnię schłodzoną galaretką. rzed podaniem ciasto wstaw do lodówki. Dzięki temu masa i galaretka całkowicie stężeją.
Ciasto jajko sadzone
Na koniec mam dla Was ––>LINK<— do zakładki z przepisami Wielkanocnymi.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia
Herbatników to 250 g potrzeba a nie 150.
Mi z pewnością wystarczyło 150 g. ale ja nie podjadałam 😉
świetny przepis
Witam 5 łyżek żelatyny? Właśnie robię , jeszcze nie ostygła a już jest gęsta . Taka dodać do sera????
Możesz zmniejszyć ilość do 3 łyżek
Świetnie to wygląda! Planuję zrobić to ciasto na święta 🙂
Mam pytanie odnośnie sera białego- jaki będzie najlepszy?
Pozdrawiam serdecznie
Ja często kupuje z wiaderka marki Piątnica.
Wspaniały przepis polecam!
Dlaczego nie dodaje Pan tych przepisów do PM 🙁
Super pomysł na
Ten przepis akurat będzie na PM2 już w tym miesiącu.
Wspaniały przepis!
Czy zamiast żelatyny do masy serowej można dodać przeźroczysta galaretkę ? a jeśli tak – to ile galaretek ?
Można jak najbardziej, ale nie robiłem nigdy takiej wersji, więc nie wiem ilu galaretek użyć. A nie chce strzelać 🙂
Trochę geste to ciasto, ale rodzinie smakowało.
Witam. W przepisie ma być naprawdę 5 łyżek żelatyny? Rzadko robię coś z dodatkiem żelatyny, ale wydaje mi się dużo jak na taką ilość wody.
Pozdrawiam
Witam, ilości są odpowiednie.
Dziękuję za inspirację! Świetny pomysł na proste ale bardzo efektowne ciacho
Dziękuję za inspirację zrobię na pewno, uwielbiam Pana przepisy
Pozdraeiam