X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Polędwiczka wieprzowa zawijana w boczku

Dzisiejszy główny bohater, a w zasadzie bohaterka – polędwiczka wieprzowa w boczku to potrawa niesamowicie prosta i smaczna. Do tego zestawu pochwał dodałbym jeszcze uniwersalna w przygotowaniu. Można ją smażyć, grillować oraz piec, co kto woli. Mimo, że wieprzowina jako mięso uchodzi za tłuste to akurat polędwiczka jest bardzo chudym fragmentem. W 100 g mięsa występuje tylko około 3,5 g tłuszczu, co sami musicie przyznać jest całkiem niezłym wynikiem. Nawet zawinięta w wędzony boczek może uchodzić za potrawę względnie dietetyczną.

Polędwiczka wieprzowa w boczku – przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Polędwiczkę oczyść z błon. Mimo, że jest to chude mięso, wzdłuż włókien znajduje się dość twarda błona, która nawet po obróbce termicznej jest ciężka do przeżucia. Podziel mięso na osiem równych kawałków. Wąskie końcówki (ogony) odkrój, możesz je wykorzystać do innych celów lub zamrozić..

Krok 2:

Polędwiczkę dopraw solą i czarnym pieprzem. Każdy kawałek osobno zawiń w plaster wędzonego boczku (najlepiej sprawdzają się cienkie plastry surowego, wędzonego boczku). Dla bezpieczeństwa polędwiczkę możesz spiąć wykałaczką lub związać sznurkiem gastronomicznym.

Krok 3:

Naczynie do zapiekana posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż kawałki mięsa, posmaruj sosem do karkówki i żeberek, zapiekaj w 220°C przez 20 minut. Tak wysoka temperatura sprawi, że mięso szybko się „zamknie”, ładnie zrumieni a w środku pozostanie soczyste.

Polędwiczka wieprzowa w boczku najlepiej smakuje z grillowanymi warzywami i młodymi ziemniakami.

Po więcej inspiracji na główne dania obiadowe zapraszam —>TUTAJ<—

SMACZNEGO!!!  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również