Dania główneWieprzowina
Polędwiczka wieprzowa zawijana w boczku
Dzisiejszy główny bohater, a w zasadzie bohaterka – polędwiczka wieprzowa w boczku to potrawa niesamowicie prosta i smaczna. Do tego zestawu pochwał dodałbym jeszcze uniwersalna w przygotowaniu. Można ją smażyć, grillować oraz piec, co kto woli. Mimo, że wieprzowina jako mięso uchodzi za tłuste to akurat polędwiczka jest bez wątpienia bardzo chudym fragmentem. W 100 g mięsa występuje tylko około 3,5 g tłuszczu, co sami musicie przyznać jest całkiem niezłym wynikiem. Nawet zawinięta w wędzony boczek może uchodzić za potrawę względnie dietetyczną.
Polędwiczka wieprzowa w boczku – przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 4 łyżki sosu do karkówki i żeberek, ja używam Roleskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz np. czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze polędwiczkę oczyść z błon. Mimo, że jest to chude mięso, wzdłuż włókien znajduje się dość twarda błona, która nawet po obróbce termicznej jest ciężka do przeżucia.
Następnie podziel mięso na osiem równych kawałków. Wąskie końcówki (ogony) odkrój, możesz je wykorzystać do innych celów lub zamrozić.
Krok 2:
Po drugie polędwiczkę dopraw solą i czarnym pieprzem. Każdy kawałek osobno zawiń w plaster wędzonego boczku (najlepiej sprawdzają się cienkie plastry surowego, wędzonego boczku). Dla bezpieczeństwa polędwiczkę możesz spiąć wykałaczką lub np. związać sznurkiem gastronomicznym.
Krok 3:
Naczynie do zapiekana posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż kawałki mięsa, następnie posmaruj sosem do karkówki i żeberek, zapiekaj w 220°C przez 20 minut. Tak wysoka temperatura sprawi, że mięso z pewnością szybko się „zamknie”, ładnie zrumieni a w środku pozostanie soczyste.
Polędwiczka wieprzowa w boczku najlepiej smakuje np. z grillowanymi warzywami i młodymi ziemniakami.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Szybkie danie i smakuje bardzo dobrze