X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Kotlety rybne z sosem kaparowym

Kotlety rybne z sosem kaparowym to danie, które często przygotowujemy na piątkowy obiad. Rewelacyjnie smakują z tłuczonymi ziemniakami, frytkami lub bułce jak fishburger. Do tego dania używam białej morskiej ryby, najczęściej dorsza, morszczuka lub mintaja. Aby kotlety były delikatnie wilgotne w środku polecam do mielenia dodać jednego ugotowanego ziemniaka. Smakowo wyjątkowo pasuje do tego połączenia natka pietruszki oraz kawałek pora, możesz wykorzystać zieloną część. Wypróbuj moje rewelacyjne kotlety rybno – ziemniaczane, już nigdy nie przygotujesz innych.

Kotlety rybne z sosem kaparowym

Składniki:

  • 400 g filetów białej morskiej ryby: dorsz, morszczuk, mintaj
  • 1 duży ugotowany ziemniak (150 g )
  • 1 jajko „M”
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kawałek pora, ja użyłem zielonej części
  • 2 łyżki bułki tartej + dodatkowe 2 łyżki do obtoczenia kotletów
  • sól, czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia + odrobina do zwilżenia rąk
Sos:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rybę i obranego ziemniaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

Krok 2:

Natkę pietruszki i pora bardzo drobno posiekaj lub jak ja zmiel w malakserze. Wymieszaj z masą ziemniaczano – rybną, dodaj jajko, bułkę tartą. Całość dopraw solą i czarnym pieprzem.

Krok 3:

Zwilżonymi olejem roślinnym dłońmi uformuj kotlety rybne. Obtoczone w bułce tartej smaż na ładny rumiany kolor, po 2-3 minuty z każdej strony.

W czasie smażenia możesz przygotować sos. W miseczce wymieszaj: majone, posiekane kapary, musztardę francuską oraz sól i czarny pieprz.

Kotlety rybne z sosem kaparowym podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub frytkami z surówką z kiszonej kapusty. Możesz serwować je również w postaci fishburgera, w bułce z sosem kaparowym i sałatką coleslaw.
SMACZEGO!!!
PS. Inne smakowite dania rybne znajdziesz —>TUTAJ<—

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również