X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Siekane kotlety wołowe – idealny przepis

Kiedyś siekane kotlety wołowe to był popisowy numer mojej mamy. Dzisiaj ja postanowiłem zabrać się za ten przepis, odrobinę go zmodyfikowałem, ale trzon pozostał mamusiny 😉 Podstawą z pewnością jest dobra wołowina, więc warto wybrać się do sprawdzonego rzeźnika po kawałek uczciwego wołu. Ja sięgnąłem po łatę, która jest delikatnie poprzerastana tłuszczykiem, co w przypadku mięsa na mielone nie jest bez znaczenia. Dodatkowo na taki kawałek mięsa nie wydacie fortuny.

Siekane kotlety wołowe – przepis krok po kroku

Składniki na 7 kotletów:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze łatę wołową (odpowiedni będzie również np.: antrykot, rostbef lub kark) przepuść przez maszynkę o grubym sitku.

Krok 2:

Po drugie zmielone mięso przełóż do miski. Następnie dodaj cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na intensywny rumiany kolor, jajko, sól i czarny pieprz.

Krok 3:

Mięso dokładnie wyrób ręcznie, do uzyskania jednolitej masy. Im dłużej będziesz wyrabiać, tym łatwiej będą formować się kotlety. Z powstałej masy, natłuszczonymi dłońmi uformuj równe kotlety.

Krok 4:

Kotlety siekane smaż na oleju roślinnym po 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego rumianego koloru. Na koniec odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Siekane kotlety wołowe podawaj z podsmażoną cebulką i ziemniakami puree.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również