Składniki
-400 g pieczonej piersi indyka
-500 ml rosołu drobiowo – cielęcego (najlepiej z giczy cielęcej)
-100 ml malagi
-2 brzoskwinie z kompotu (pół brzoskwini na 1 porcję potrawy)
-1 pomarańcza
-kilka czarnych i zielonych winogron
-15 g żelatyny
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Żelatynę moczymy w zimnym, odtłuszczonym i sklarowanym rosole, po czym podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i malagę. Jeśli nie dysponujemy oryginalną malagą, możemy użyć innego słodkiego wina gronowego, odrobiny nalewki lub wódki owocowej. Pierś indyka kroimy w ukośne plastry. Układamy je razem na półmisku lub po jednym na talerzykach. Przyozdabiamy pokrojonymi w plastry brzoskwiniami, połówkami winogron i cząstkami obranej ze skóry i włókien pomarańczy. Kilkakrotnie polewamy wystudzonym rosołem z żelatyną i malagą. W czasie przyjęcia wysłuchujemy komplementów.