Dania głównePierogi i kluski
Pierogi z mięsem
Wszyscy w domu jesteśmy fanami pierogów, latem zajadamy się wersją z owocami, a zimą królują u nas pierogi z mięsem. Często powstają po niedzieli, gdy na stole rządzi rosół. Pytacie mnie co dobrego zrobić z mięsa z rosołu, dzisiaj przychodzę z propozycją. Mięso z rosołu to fantastyczny farsz do pierogów. Z pewnością w nich zasmakujecie.
Pierogi z mięsem
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
- 250 ml gorącej wody
- sól
- ew. 1 jajko
Farsz:
- 500 g mięsa rosołowego np. wołowego (zmielonego)
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2-3 łyżki g oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę przesiej, zrób w środku dołek. Powoli wlewaj bardzo gorącą wodę (niemal wrzątek). Następnie mąkę zmieszaj z wodą. Możesz dodać jajko. Całość wyrabiaj na jednolite, gładkie ciasto. Na koniec zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej olej, następnie cebulę mocno zrumień. Wymieszaj z mięsem, dopraw solą i pieprzem. Ulep kulki.
Krok 3:
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawaj foremką okrągłe placuszki, następnie na środek nakładaj kulki farszu i dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 3 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<