Ciasta i ciastkaDesery
Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku
Wraz z Bogusią stale poszukujemy kulinarnych inspiracji, które potem możemy przygotować wraz z dzieciakami. Uważamy że bez wątpienia najlepszą wspólną, rodzinną zabawą jest właśnie gotowanie. Już dawno zauważyliśmy, że Zosi i Marysi najbardziej przypada do gustu pomoc przy wyrabianiu, gnieceniu dowolnego rodzaju ciasta. Dzisiaj przygotowaliśmy rogaliki drożdżowe z makiem, są mega pyszne i najlepiej przygotowuje je się całą paczką.
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru np. trzcinowego
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 50 g drożdży świeżych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 400 g masy makowej
Rogaliki drożdżowe z makiem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotuj rozczyn: wymieszaj 50 ml ciepłego mleka, następnie 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.
Krok 2:
Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajka oraz żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut.
Krok 3:
Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i po kolei każdą z nich rozwałkuj.
Krok 4:
Rozwałkowany placek ciasta podziel na 8 równych części. Tak jak kroi się pizzę. Następnie na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Na koniec przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz partiami 12-14 minut w 220 °C. Grzanie góra-dół.
Gotowe, ostudzone rogaliki polej lukrem lub np. obsyp cukrem pudrem. Jeśli zrobisz podwójną ilość pamiętaj przykryć je na noc, żeby drugiego dnia smakowały tak samo dobrze.
Kwestia nadzienia
My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze, możecie przygotować inne nadzienie np. czekoladowe, czy orzechowe. Rogaliki drożdżowe z makiem to jedna opcja, kwestia nadzienia jest sprawą otwartą. Przepis na ciasto drożdżowe do rogalików jest optymalne, więc nie będzie sprawiało problemów. Będzie elastyczne i łatwe do formowania. Przy okazji „zdradzamy” nasz patent na szybkie wyrastanie ciasta. Zamiast czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 30°C. Ciasto jest pulchne i wyrośnięte. Na stronie mamy także przepis na kruche rogaliki (link)
Rogaliki drożdżowe z makiem to nie tylko świetny przepis na zabawę z dziećmi. To także super słodki dodatek do kawy/ herbaty, czy idealny poczęstunek dla gości. Spróbujcie, wypróbujcie ten przepis krok po kroku, jest idealny i wychodzi za każdym razem. W razie pytań piszcie komentarze, trzymamy rękę na pulsie.
Rogaliki drożdżowe z makiem
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Rogaliki cuuudowne, pyszne, mięciutkie Boskie jednym słowem
Super przepis. Łatwy, szybki i pyszny. Na początku wydawało mi się, że ciasto jest mało słodkie, ale po upieczeniu jest idealne. Kolejny przepis, który zostanie ze mną na długi czas. Rogale są idealne.
Uwielbiam przepisy Pana Jakuba. Zawsze wychodzą i są dokładnie opisywane do wykonania. Tym razem zrobiłam rogaliki z makiem .
Pychota nie do opisania
Dzisiaj piekłam rogaliki wyszły wspaniałe dziękuje za przepis 🙂
Brygida,
My też je uwielbiamy 🙂
Dzięki wielkie za miłe słowa.
Pozdrawiamy!
Ze względu że tu gdzie mieszkam nie ma świeżych drożdży , chciałabym zastąpić je suchymi. Ale nie mam pojęcia ile potrzeba
1 opakowanie, czyli 8 g.
Pozdrawiam
Wyszły pyszne. Mam tylko jeden problem, bo trochę nadzienia mi wyciekło…być może dałam za dużo albo żle zwinęłam…?
Czasami jak się nie dokładnie zawinie to potrafi wypłynąć.
Nie przejmuj się, za 2 wyjdą perfekcyjne 🙂
Aż zapachniało z monitora. Tak sobie pomyślałem, że w przyszłą niedzielę zrobię niespodziankę bliskim. PS. Czym glazurujesz? To masło?
Lukrem 🙂
Trzymaj link: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/babeczki/lukier-krolewski/
Najlepsze rogaliki na świecie
🙂
Są pyszne, już je robiłam. Rodzinka była zachwycona i na pewno upiekę je jeszcze nie raz Szkoda, że nie mogę wrzucić zdjęcia. Pozdrawiam
Bardzo nam miło, że smakowały. Nas możliwością dodawania zdjęć pracujemy.
Możesz jednak podzielić się zdjęciem na Facebook’u lub Instagramie: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuron
Pozdrawiamy i zapraszamy częściej 🙂
Miałam przyjemność piec i zajadać się tymi pysznymi rogalikami super przepis , będę do niego wracać
Dzięki bardzo 🙂 Wracaj do nas jak najczęściej.
Pozdrawiamy.
Można prosić ten przepis na TM? Jak go przełożyć na Thermomix?
Wsyp wszystkie składniki mokre do misy, podgrzej do 37°C, wsyp mąkę i wyrób w trybie interwał.
Reszta jak w tradycyjnym przepisie. Możesz nadziać konfiturą lub makiem np.
Witam, czy istnieje możliwość zrobienia ciasta dzień wcześniej, a dopiero na drugi wszystko przygotować i piec?
Jak najbardziej. Ja ciasto drożdżowe robię dzień wcześniej i przechowuję w lodówce, zafoliowane aby nie wyschło. Pamiętaj, że ciasto musi mieć miejsce bo będzie cały czas rosnąć.
Pozdrawiam
Stawię się z porcją rogali po odbiór
Dziękuje bardzo piekłam dwa razy przepyszne i patent z piekarnikiem super każdemu polecam Pana stronę i chętnie udostępniam serdecznie pozdrawiam ,czekam z niecierpliwością N a dalsze smaczne przepisy
Emilia, bardzo mi miło. Już dzisiaj zapraszam na nowy przepis tym razem będą to Eklerki 🙂
Rogaliki najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Robi się szybko, rozpływają się w ustach. Robię co tydzień do tak uzależniają. Zazwyczaj z różą lub z powidłami. W zasadzie już kilka przepisów przetestowałam z tej strony i zawsze był to strzał w 10
Chyba się uzależniłaś ale to nic dziwnego, bo są pyszne.
Dostaniesz od nas medal w kształcie rogala ;-0
Czy upieczone rogaliki dobrze zniosą zamrożenie?
Staszek,
Nigdy nie mroziłem gotowych rogalików, możesz spróbować, powinno być OK.
Pozdrawiam
Rogaliki super , ale przepis na to ciasto drożdżowe to jakiś sztos!!!
Mam przerobione już kilka przepisów ale ten skradł moje serce i zostanie ze mną już na zawsze
Pulchniutkie mięciutkie rozpływające się w ustach !!! Rewelacja i z czystym sumieniem polecam:)
Dziekuje za komentarz, bardzo mi miło. Cieszę się, ze tak Ci przypadł do gustu mój przepis.
Uwielbiam ten przepis, a moi domownicy te cudownie pyszne rogaliki. Proste, szybkie, w wersji z makiem idealne na Wigilijny stół.
Asia,
Ciekawostka: Z tego ciasta wychodzi super makowiec, a do innych ciast drożdżowych też sprawdza się mega 🙂
Witam. Czy próbowaliście ten przepis wykorzystac z thermomix?
Ewa,
Tak, wychodzi super. Robi się klasycznie: Wrzucasz mokre składniki + drożdże i cukier, wyrabiasz, podgrzewasz do 37°C. Dodajesz mąkę, wyrabiasz interwałem i można robić rogaliki. 🙂
Dziekuje, na pewno wypróbuję
Czy przepis można wykorzystać do wypieku tzw wytrawnego? Farsz np Z pieczarkami, grzybkami etc?
Jak najbardziej, ciasto jest uniwersalne, na słodko lub słono. Możesz wtedy po wierzchu posypać np. sezamem, makiem lub czarnuszką.
A bo nie chciało mi się dodać
Ale fakt rogaliki robione 3 razy w ciągu tygodnia
Im więcej komentarzy tym lepiej 😉
Mój mąż oszalał a punkcie tych rogalikow, w tym tygodniu piekła trzy razy, pulchne i pyszne również na drugi dzień. Polecam ten przepis nawet początkującym cukiernikom ❤️
Dorota,
Bardzo dziękujemy jeszcze raz. Musiały bardzo smakować skoro 2 komentarze napisałaś 🙂
Rogaliki są nieziemskie, mój mąż zakochał się w nich. W ciągu tygodnia robiłam trzy razy, znikają jeszcze szybciej niż są pieczone. Wspaniały przepis
Dorota,
Nasze dzieciaki także je uwielbiają. Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy męża.
PS. Rogaliki można przygotowywać różnymi farszami np. czekoladą lub konfiturą 🙂
Panie Jakubie, masa makowa to zwykły zmielony mak czy zawiera może jeszcze jakieś składniki albo jest namoczony w czymś żeby nie był taki suchy?
Masa makowa o której piszemy w przepisie to gotowy już namoczony, zmielony mak z cukrem i bakaliami np taki: https://bakalland.pl/produkt/bakalland/masa-makowa/
Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro robię na pasowanie moich przedszkolaczków! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Robiłam z mąki pszennej, ale chciałabym zrobić z orkiszową. Czy wyjdą mi?
Mąka orkiszowa ma podobne właściwości co pszenna, więc powinny wyjść. Najwyżej ostrożnie dodawaj mąkę i sprawdzaj konsystencję ciasta.
Pozdrawiam
Góra dół czy termoobieg?
Zdecydowanie góra- dół 🙂
Ja dziś piekłam z Waszego przepisu. Są pyszne. Ale oczywiście ciasto robiłam w misce tupperware, nie muszę zarabiać ręką, szybko rośnie. Super przepis! Dziękuję!
Dziękuję za komentarz! Sam również używam produktów Tupperware.
Ja właśnie wsadzilem do pieca moje rogaliki. Z tego w zgledu że syn lubi czeko zamiast maku dałem czekoladowy krem na bazie crema pasticciera 🙂
Tak to bardzo uniwersalny przepis na ciasto, można je nadziewać dowolnie.
I mam dylemat sprzątanie w ogrodzie czy pieczenie rogali, jedno kusi drugie nęci, jeszcze bardziej. Rogale tak smakowicie wyglądają, coś trzeba będzie wymyślić. Pozdrawiam.
Może sprzątnij w ogrodzie, a wieczorem w nagrodę zrób rogaliki 😉
Ta opcja z ogrzewaniem ciasta w piekarniku nie jest konieczna? Mogę zostawić ciasto normalnie pod ściereczką do wyrośnięcia?
Piekarnik z PRLu więc pytam
Pewnie że możesz odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Z tym piekarnikiem to taki nasz patent, ale nie każdy ma taki piekarnik.
Pozdrawiam
A skąd wziąść biały jak?
Te rogaliki robiliśmy z klasyczną masą makową dostępną w każdym sklepie. Natomiast jeśli chodzi o biały mak to w tym okresie można go kupić w większych hipermarketach lub na bazarze.