X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDesery

Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku

Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku.

 

 

Rogaliki drożdżowe z makiem. Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g drożdży świeżych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 400 g masy makowej

 

Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.

 

Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajka oraz żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. 

 

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i po kolei każdą z nich rozwałkuj. 

 

Rozwałkowany placek ciasta podziel na 8 równych części. Tak jak kroi się pizzę. Na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz partiami 12-14 minut w 220 °C. Grzanie góra-dół. 

 

 

Wraz z Bogusią stale poszukujemy kulinarnych inspiracji, które potem możemy przygotować wraz z dzieciakami. Uważamy że najlepszą wspólną, rodzinną zabawą jest właśnie gotowanie. Już dawno zauważyliśmy, że Zosi i Marysi najbardziej przypada do gustu pomoc przy wyrabianiu, gnieceniu dowolnego rodzaju ciasta. Dzisiaj przygotowaliśmy rogaliki drożdżowe z makiem, są mega pyszne i najlepiej przygotowuje je się całą paczką.

 

Kwestia nadzienia

 

My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze,  możecie przygotować inne nadzienie np. czekoladowe, czy orzechowe. Rogaliki drożdżowe z makiem to jedna opcja, kwestia nadzienia jest sprawą otwartą. Przepis na ciasto drożdżowe do rogalików jest optymalne, więc nie będzie sprawiało problemów. Będzie elastyczne i łatwe do formowania. Przy okazji „zdradzamy” nasz patent na szybkie wyrastanie ciasta. Zamiast czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 30°C. Ciasto jest pulchne i wyrośnięte. Na stronie mamy także przepis na kruche rogaliki (link)

 

Rogaliki drożdżowe z makiem to nie tylko świetny przepis na zabawę z dziećmi. To także super słodki dodatek do kawy/ herbaty, czy idealny poczęstunek dla gości. Spróbujcie, wypróbujcie ten przepis krok po kroku, jest idealny i wychodzi za każdym razem. W razie pytań piszcie komentarze, trzymamy rękę na pulsie 😉

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. URSZULA

    Wyszły pyszne. Mam tylko jeden problem, bo trochę nadzienia mi wyciekło…być może dałam za dużo albo żle zwinęłam…?

    • Jakub Kuroń

      Czasami jak się nie dokładnie zawinie to potrafi wypłynąć.
      Nie przejmuj się, za 2 wyjdą perfekcyjne 🙂

  2. Jacek

    Aż zapachniało z monitora. Tak sobie pomyślałem, że w przyszłą niedzielę zrobię niespodziankę bliskim. PS. Czym glazurujesz? To masło?

  3. Katarzyna

    Najlepsze rogaliki na świecie

    • Jakub Kuroń

      🙂

  4. Ewa Wagner

    Są pyszne, już je robiłam. Rodzinka była zachwycona i na pewno upiekę je jeszcze nie raz Szkoda, że nie mogę wrzucić zdjęcia. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło, że smakowały. Nas możliwością dodawania zdjęć pracujemy.
      Możesz jednak podzielić się zdjęciem na Facebook’u lub Instagramie: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuron

      Pozdrawiamy i zapraszamy częściej 🙂

  5. Edyta

    Miałam przyjemność piec i zajadać się tymi pysznymi rogalikami super przepis , będę do niego wracać

    • Jakub Kuroń

      Dzięki bardzo 🙂 Wracaj do nas jak najczęściej.

      Pozdrawiamy.

  6. Agnieszka

    Można prosić ten przepis na TM? Jak go przełożyć na Thermomix?

    • Jakub Kuroń

      Wsyp wszystkie składniki mokre do misy, podgrzej do 37°C, wsyp mąkę i wyrób w trybie interwał.
      Reszta jak w tradycyjnym przepisie. Możesz nadziać konfiturą lub makiem np.

  7. Aleksandra

    Witam, czy istnieje możliwość zrobienia ciasta dzień wcześniej, a dopiero na drugi wszystko przygotować i piec?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej. Ja ciasto drożdżowe robię dzień wcześniej i przechowuję w lodówce, zafoliowane aby nie wyschło. Pamiętaj, że ciasto musi mieć miejsce bo będzie cały czas rosnąć.

      Pozdrawiam

  8. Perfekcyjnie nieperfekcyjna

    Stawię się z porcją rogali po odbiór

  9. Emilia Goclowska

    Dziękuje bardzo piekłam dwa razy przepyszne i patent z piekarnikiem super każdemu polecam Pana stronę i chętnie udostępniam serdecznie pozdrawiam ,czekam z niecierpliwością N a dalsze smaczne przepisy

    • Jakub Kuroń

      Emilia, bardzo mi miło. Już dzisiaj zapraszam na nowy przepis tym razem będą to Eklerki 🙂

  10. Perfekcyjnie nieperfekcyjna

    Rogaliki najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Robi się szybko, rozpływają się w ustach. Robię co tydzień do tak uzależniają. Zazwyczaj z różą lub z powidłami. W zasadzie już kilka przepisów przetestowałam z tej strony i zawsze był to strzał w 10

    • Jakub Kuroń

      Chyba się uzależniłaś ale to nic dziwnego, bo są pyszne.
      Dostaniesz od nas medal w kształcie rogala ;-0

  11. Staszek

    Czy upieczone rogaliki dobrze zniosą zamrożenie?

    • Jakub Kuroń

      Staszek,

      Nigdy nie mroziłem gotowych rogalików, możesz spróbować, powinno być OK.

      Pozdrawiam

  12. Mamii.miki

    Rogaliki super , ale przepis na to ciasto drożdżowe to jakiś sztos!!!
    Mam przerobione już kilka przepisów ale ten skradł moje serce i zostanie ze mną już na zawsze
    Pulchniutkie mięciutkie rozpływające się w ustach !!! Rewelacja i z czystym sumieniem polecam:)

    • Bogumiła Kuroń

      Dziekuje za komentarz, bardzo mi miło. Cieszę się, ze tak Ci przypadł do gustu mój przepis.

  13. Asia

    Uwielbiam ten przepis, a moi domownicy te cudownie pyszne rogaliki. Proste, szybkie, w wersji z makiem idealne na Wigilijny stół.

    • Jakub Kuroń

      Asia,

      Ciekawostka: Z tego ciasta wychodzi super makowiec, a do innych ciast drożdżowych też sprawdza się mega 🙂

  14. Ewa

    Witam. Czy próbowaliście ten przepis wykorzystac z thermomix?

    • Jakub Kuroń

      Ewa,

      Tak, wychodzi super. Robi się klasycznie: Wrzucasz mokre składniki + drożdże i cukier, wyrabiasz, podgrzewasz do 37°C. Dodajesz mąkę, wyrabiasz interwałem i można robić rogaliki. 🙂

  15. Agnieszka

    Dziekuje, na pewno wypróbuję

  16. Agnieszka

    Czy przepis można wykorzystać do wypieku tzw wytrawnego? Farsz np Z pieczarkami, grzybkami etc?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej, ciasto jest uniwersalne, na słodko lub słono. Możesz wtedy po wierzchu posypać np. sezamem, makiem lub czarnuszką.

  17. Dorota

    A bo nie chciało mi się dodać
    Ale fakt rogaliki robione 3 razy w ciągu tygodnia

    • Jakub Kuroń

      Im więcej komentarzy tym lepiej 😉

  18. Dorota

    Mój mąż oszalał a punkcie tych rogalikow, w tym tygodniu piekła trzy razy, pulchne i pyszne również na drugi dzień. Polecam ten przepis nawet początkującym cukiernikom ❤️

    • Jakub Kuroń

      Dorota,
      Bardzo dziękujemy jeszcze raz. Musiały bardzo smakować skoro 2 komentarze napisałaś 🙂

  19. Dorota

    Rogaliki są nieziemskie, mój mąż zakochał się w nich. W ciągu tygodnia robiłam trzy razy, znikają jeszcze szybciej niż są pieczone. Wspaniały przepis

    • Jakub Kuroń

      Dorota,
      Nasze dzieciaki także je uwielbiają. Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy męża.
      PS. Rogaliki można przygotowywać różnymi farszami np. czekoladą lub konfiturą 🙂

  20. Weronika

    Panie Jakubie, masa makowa to zwykły zmielony mak czy zawiera może jeszcze jakieś składniki albo jest namoczony w czymś żeby nie był taki suchy?

  21. Mag

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro robię na pasowanie moich przedszkolaczków! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  22. Mag

    Robiłam z mąki pszennej, ale chciałabym zrobić z orkiszową. Czy wyjdą mi?

    • Jakub Kuroń

      Mąka orkiszowa ma podobne właściwości co pszenna, więc powinny wyjść. Najwyżej ostrożnie dodawaj mąkę i sprawdzaj konsystencję ciasta.

      Pozdrawiam

  23. Maria

    Góra dół czy termoobieg?

    • Jakub Kuroń

      Zdecydowanie góra- dół 🙂

  24. Halina Dziedzic

    Ja dziś piekłam z Waszego przepisu. Są pyszne. Ale oczywiście ciasto robiłam w misce tupperware, nie muszę zarabiać ręką, szybko rośnie. Super przepis! Dziękuję!

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję za komentarz! Sam również używam produktów Tupperware.

  25. Bartek

    Ja właśnie wsadzilem do pieca moje rogaliki. Z tego w zgledu że syn lubi czeko zamiast maku dałem czekoladowy krem na bazie crema pasticciera 🙂

    • Jakub Kuroń

      Tak to bardzo uniwersalny przepis na ciasto, można je nadziewać dowolnie.

  26. Beata

    I mam dylemat sprzątanie w ogrodzie czy pieczenie rogali, jedno kusi drugie nęci, jeszcze bardziej. Rogale tak smakowicie wyglądają, coś trzeba będzie wymyślić. Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Może sprzątnij w ogrodzie, a wieczorem w nagrodę zrób rogaliki 😉

  27. Anka

    Ta opcja z ogrzewaniem ciasta w piekarniku nie jest konieczna? Mogę zostawić ciasto normalnie pod ściereczką do wyrośnięcia?
    Piekarnik z PRLu więc pytam

    • Jakub Kuroń

      Pewnie że możesz odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Z tym piekarnikiem to taki nasz patent, ale nie każdy ma taki piekarnik.

      Pozdrawiam

  28. Irena mizgala

    A skąd wziąść biały jak?

    • Jakub Kuroń

      Te rogaliki robiliśmy z klasyczną masą makową dostępną w każdym sklepie. Natomiast jeśli chodzi o biały mak to w tym okresie można go kupić w większych hipermarketach lub na bazarze.

Sprawdź również