Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Idealny jabłecznik na kruchym cieście
Gdy przychodzi jesień na straganach pojawiają się najlepsze jabłka. Perfekcyjnym pomysłem na ich zagospodarowanie jest przygotowanie czegoś słodkiego z aromatem cynamonu. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na idealny jabłecznik na kruchym cieście. Ciasto łatwe w przygotowaniu o cudownym aromacie, które rozpływa się w ustach. Aby w prawidłowy sposób upiec to ciasto należy pamiętać o kilku ważnych elementach. Na początek sięgnij po soczyste, lekko kwaskowe jabłka. Natomiast do kruchego ciasta koniecznie wykorzystaj mąkę pszenną krupczatkę ze smokiem z PZZ w Krakowie. Dzięki temu składnikowi twoje ciasta (serniki, tarty, mazurki) nabiorą wyjątkowej kruchości. A ten przepis i inne moje receptury zostaną z Wami na dłużej.
IDEALNY JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki:
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 kg jabłek np. szara reneta lub antonówka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru np. trzcinowego
Idealny jabłecznik na kruchym cieście
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mąkę krupczatkę, żółtka, proszek do pieczenia i masło przełóż do dużej miski. Wyrób ręcznie do połączenia składników. Następnie oddziel 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż spód formy do pieczenia o średnicy 22 cm.
Krok 2:
Nakłuj powierzchnię ciasta widelcem, piecz 15-17 minut w temp 180°C grzanie „góra-dół”. Następnie wyjmij formę, odstaw upieczony spód do wystygnięcia. W tym czasie zrób farsz z jabłek.
Krok 3:
Jabłka obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Następnie posyp je cukrem i duś na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Na koniec dodaj cynamon, wymieszaj i zdejmij z ognia. Wyłóż jabłka na podpieczony spód.
Krok 4:
Wyjmij trzecią część ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach prosto na wyłożone jabłka. Następnie piecz jabłecznik 40 minut w temp 180°C grzanie „góra-dół”, aż ciasto zarumieni się z wierzchu.
Przed podaniem daj ciastu przestygnąć, dzięki temu będzie się łatwiej i równiej kroiło. Taki jabłeczni na kruchym spodzie perfekcyjnie wkomponuje się w świąteczny stół.
Idealny jabłecznik na kruchym cieście
Po więcej przepisów na pyszne ciasta zaprasza >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Ten przepis jest niekompletny. Jaka trzecia część ciasta? A co stało się z białkami? Ubić czy nie będą w ogóle potrzebne?
Ola w przepisie jest napisane „Następnie oddziel 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż spód formy do pieczenia o średnicy 22 cm” czyli chodzi o to, że ciasto dzielimy na dwie części jedna wiekszą czyli 2/3 ciasta, a drugą mniejszą 1/3 ciasta. Tą wiekszą wykładamy spód, a tą mniejszą chłodzimy i ścieramy na wierzch.
Wspaniały przepis!
Ciasto wyszło pyszne!
To najsmaczniejszy jabłecznik jaki jadłam. Dziękuje za podzielenie się przepisem.
Dziękuje za świetny przepis na jabłecznik!!!
Wyszedł idealny!!!
Bardzo nam z Bogusią miło.