X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Idealny jabłecznik na kruchym cieście

Gdy przychodzi jesień na straganach pojawiają się najlepsze jabłka. Perfekcyjnym pomysłem na ich zagospodarowanie jest przygotowanie czegoś słodkiego z aromatem cynamonu. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na idealny jabłecznik na kruchym cieście. Ciasto łatwe w przygotowaniu o cudownym aromacie, które rozpływa się w ustach. Aby w prawidłowy sposób upiec to ciasto należy pamiętać o kilku ważnych elementach. Na początek sięgnij po soczyste, lekko kwaskowe jabłka. Natomiast do kruchego ciasta koniecznie wykorzystaj mąkę pszenną krupczatkę ze smokiem z PZZ w Krakowie. Dzięki temu składnikowi twoje ciasta (serniki, tarty, mazurki) nabiorą wyjątkowej kruchości. A ten przepis i inne moje receptury zostaną z Wami na dłużej.  

Idealny jabłecznik na kruchym cieście

Składniki:

Krok 1: 

Mąkę krupczatkę, żółtka, proszek do pieczenia i masło przełóż do dużej miski. Wyrób ręcznie do połączenia składników. Następnie oddziel 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż spód formy do pieczenia o średnicy 22 cm.

Krok 2:

Nakłuj powierzchnię ciasta widelcem, piecz 15-17 minut w temp 180°C grzanie “góra-dół”. Następnie wyjmij formę, odstaw upieczony spód do wystygnięcia. W tym czasie zrób farsz z jabłek. 

Krok 3:

Jabłka obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Następnie posyp je cukrem i duś na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Na koniec dodaj cynamon, wymieszaj i zdejmij z ognia. Wyłóż jabłka na podpieczony spód.

Krok 4:

Wyjmij trzecią część ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach prosto na wyłożone jabłka. Następnie piecz jabłecznik 40 minut w temp 180°C grzanie “góra-dół”, aż ciasto zarumieni się z wierzchu. 

Przed podaniem daj ciastu przestygnąć, dzięki temu będzie się łatwiej i równiej kroiło. Taki jabłeczni na kruchym spodzie perfekcyjnie wkomponuje się w świąteczny stół.

Po więcej przepisów na pyszne ciasta zaprasza >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na  Facebook i Instagram

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również