X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Idealny jabłecznik na kruchym cieście

Gdy przychodzi jesień na straganach pojawiają się najlepsze jabłka. Perfekcyjnym pomysłem na ich zagospodarowanie jest przygotowanie czegoś słodkiego z aromatem cynamonu. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na idealny jabłecznik na kruchym cieście. Ciasto łatwe w przygotowaniu o cudownym aromacie, które rozpływa się w ustach. Aby w prawidłowy sposób upiec to ciasto należy pamiętać o kilku ważnych elementach. Na początek sięgnij po soczyste, lekko kwaskowe jabłka. Natomiast do kruchego ciasta koniecznie wykorzystaj mąkę pszenną krupczatkę ze smokiem z PZZ w Krakowie. Dzięki temu składnikowi twoje ciasta (serniki, tarty, mazurki) nabiorą wyjątkowej kruchości. A ten przepis i inne moje receptury zostaną z Wami na dłużej.  

IDEALNY JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g masła 
  • 4 żółtka 
  • 1 kg jabłek np. szara reneta lub antonówka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 100 g cukru np. trzcinowego

Idealny jabłecznik na kruchym cieście

Sposób przygotowania:

Krok 1:

 

Mąkę krupczatkę, żółtka, proszek do pieczenia i masło przełóż do dużej miski. Wyrób ręcznie do połączenia składników. Następnie oddziel 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż spód formy do pieczenia o średnicy 22 cm.

Krok 2:

 

Nakłuj powierzchnię ciasta widelcem, piecz 15-17 minut w temp 180°C grzanie „góra-dół”. Następnie wyjmij formę, odstaw upieczony spód do wystygnięcia. W tym czasie zrób farsz z jabłek. 

Krok 3:

 

Jabłka obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Następnie posyp je cukrem i duś na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Na koniec dodaj cynamon, wymieszaj i zdejmij z ognia. Wyłóż jabłka na podpieczony spód.

Krok 4:

Wyjmij trzecią część ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach prosto na wyłożone jabłka. Następnie piecz jabłecznik 40 minut w temp 180°C grzanie „góra-dół”, aż ciasto zarumieni się z wierzchu. 

Przed podaniem daj ciastu przestygnąć, dzięki temu będzie się łatwiej i równiej kroiło. Taki jabłeczni na kruchym spodzie perfekcyjnie wkomponuje się w świąteczny stół.

Idealny jabłecznik na kruchym cieście

Po więcej przepisów na pyszne ciasta zaprasza >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na  Facebook i Instagram

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Ten przepis jest niekompletny. Jaka trzecia część ciasta? A co stało się z białkami? Ubić czy nie będą w ogóle potrzebne?

    • Ola w przepisie jest napisane „Następnie oddziel 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż spód formy do pieczenia o średnicy 22 cm” czyli chodzi o to, że ciasto dzielimy na dwie części jedna wiekszą czyli 2/3 ciasta, a drugą mniejszą 1/3 ciasta. Tą wiekszą wykładamy spód, a tą mniejszą chłodzimy i ścieramy na wierzch.

  2. To najsmaczniejszy jabłecznik jaki jadłam. Dziękuje za podzielenie się przepisem.

Sprawdź również