Boże NarodzenieCiasta i ciastkaWielkanoc
Szarlotka na sposób wschodni Macieja Kuronia
Lubicie ciasta z dodatkiem jabłek? Ja bez wątpienia uwielbiam ich smak i zapach. Najbardziej lubię szarlotki wszelkiej maści, z musem, z kawałkami jabłek, wszystkie! Dzisiaj mam dla Was fantastyczny przepis mojego taty na pyszne ciasto z jabłkami i bakaliami. Szarlotka na sposób wschodni, jeśli nie jedliście koniecznie musicie spróbować! Zapraszam do lektury przepisu.
Szarlotka na sposób wschodni Macieja Kuronia
Składniki:
- 450 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
- 150 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 150 g oliwy
Nadzienie
- 1 kg jabłek
- po 500 g fig, daktyli, orzechów włoskich, moreli
- 250 g rodzynek np. sułtańskich
- 125 g cukru np. trzcinowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze mąkę przesiej, dodaj żółtka utarte z cukrem pudrem i oliwę. Następie wyrób kruche ciasto i podziel na trzy części.
Krok 2:
Formę lub tortownicę wyłóż 1/3 ciasta. Pozostałe 2/3 podziel ponownie na 4 równe części, każdą z nich rozwałkuj.
Krok 3:
Jabłka obierz i wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój je w plasterki. Orzechy po sparzeniu obierz, figi i daktyle cienko pokrój, rodzynki opłucz i odsącz.
Krok 4:
W formie do pieczenia na gotowym już spodzie ułóż warstwę jabłek i orzechów włoskich, przykryj ją ciastem, następnie warstwę jabłek i fig, znowu przykryj ją ciastem, warstwę jabłek i rodzynek, a na końcu warstwę jabłek i daktyli. Każdą warstwę przykrywamy ciastem.
Krok 5:
Na wierzchu połóż połówki moreli i posyp grubym cukrem np. trzcinowym. Na koniec ciasto wstaw na godzinę do nagrzanego do 180– 200° piekarnika.
Więcej pysznych przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.