X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaWielkanoc

Szarlotka na sposób wschodni Macieja Kuronia

Lubicie ciasta z dodatkiem jabłek? Ja bez wątpienia uwielbiam ich smak i zapach. Najbardziej lubię szarlotki wszelkiej maści, z musem, z kawałkami jabłek, wszystkie! Dzisiaj mam dla Was fantastyczny przepis mojego taty na pyszne ciasto z jabłkami i bakaliami. Szarlotka na sposób wschodni, jeśli nie jedliście koniecznie musicie spróbować! Zapraszam do lektury przepisu.  

Szarlotka na sposób wschodni Macieja Kuronia

Składniki:

  • 450 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • 150 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 150 g oliwy
Nadzienie
  • 1 kg jabłek
  • po 500 g fig, daktyli, orzechów włoskich, moreli
  • 250 g rodzynek np. sułtańskich
  • 125 g cukru np. trzcinowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze mąkę przesiej, dodaj żółtka utarte z cukrem pudrem i oliwę. Następie wyrób kruche ciasto i podziel na trzy części.

Krok 2:

Formę lub tortownicę wyłóż 1/3 ciasta. Pozostałe 2/3 podziel ponownie na 4 równe części, każdą z nich rozwałkuj.

Krok 3:

Jabłka obierz i wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój je w plasterki. Orzechy po sparzeniu obierz, figi i daktyle cienko pokrój, rodzynki opłucz i odsącz.

Krok 4:

W formie do pieczenia na gotowym już spodzie ułóż warstwę jabłek i orzechów włoskich, przykryj ją ciastem, następnie warstwę jabłek i fig, znowu przykryj ją ciastem, warstwę jabłek i rodzynek, a na końcu warstwę jabłek i daktyli. Każdą warstwę przykrywamy ciastem.

Krok 5:

Na wierzchu połóż połówki moreli i posyp grubym cukrem np. trzcinowym. Na koniec ciasto wstaw na godzinę do nagrzanego do 180– 200° piekarnika.

Więcej pysznych przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również