Boże NarodzenieCiasta i ciastkaWielkanoc
Szarlotka świąteczna Macieja Kuronia
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, gdy tylko zaczyna się jesień, to to ciasto króluje w naszym domu. Łatwe, szybkie i smaczne. A do tego jak ono świetnie pachnie. Gdy Bogusia piecze szarlotkę cały dom przechodzi jej zapachem. Szarlotka świąteczna to przepis mojego taty Macieja, koniecznie zróbcie i dajcie znać jak Wam smakowała.
Szarlotka świąteczna Macieja Kuronia
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
- 1 łyżka cukru np. trzcinowego
- 150 g masła
- 125 ml śmietany
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 1 kg jabłek np. ligol
- łyżka cukru np. trzcinowego
- 50 g rodzynek
- 50 g tartej bułki
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1:
Z wszystkich składników wyrób ciasto, nie powinno być zbyt gęste, wiec w razie potrzeby dodaj trochę śmietany. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o grubości 1 cm, następnie podziel go na dwie części.
Następnie wysoką na 5 cm blachę posmaruj masłem i wyłóż ją ciastem.
Krok 2:
Jabłka obierz, poszatkuj, wymieszaj z cukrem (jeśli są bardzo kwaśne, to dodaj więcej cukru), bułką tarta i dodatkami. Następnie wyłóż tak przygotowane jabłka na formę, po czym szczelnie przykryj drugą połową ciasta.
Krok 3:
Na koniec piecz ciasto w temperaturze 180° przez 45– 50 minut. Podawaj ciasto na gorąco posypane cukrem pudrem.
Po więcej słodkich przepisów zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagramie.