X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWalentynkiWołowina, Cielęcina

Zrazy cielęce z tymiankiem Macieja Kuronia

Zrazy wołowe są bardzo popularnym daniem w naszym kraju. Ale czy ktoś z Was jadł zrazy cielęce? Ja je uwielbiam! To bez wątpienia przepyszna alternatywa dla klasyku. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem mojego taty na zrazy cielęce z tymiankiem. Są przepyszne, delikatne, kruche, aż rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały. 

Zrazy cielęce z tymiankiem Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg cielęciny na sznycle
  • 150 g tartej bułki
  • 250 ml śmietany 22 %
  • 50 ml mleka
  • 150 ml bulionu np. wołowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tymianku
  • po pół pęczka: koperku i pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następie pokrój w plastry i rozbij delikatnie zamoczonym w wodzie tłuczkiem.

Krok 2:

Dokładnie wymieszaj ze sobą posiekane zioła (koperek i pietruszkę), sól, pieprz, bułkę tartą, jaja, następnie mleko i łyżkę masła.

Krok 3:

Posmaruj płaty mięsa przygotowanym farszem i zawiń, następnie zwiąż bawełnianą nicią i obsmaż na oleju aż do zrumienienia. Podlej wywarem i duś do miękkości, na końcu wlej śmietanę.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również