X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWalentynkiWołowina, Cielęcina

Zrazy cielęce z tymiankiem

Składniki

  • 1 kg cielęciny na sznycle
  • 150 g tartej bułki
  • 250 ml śmietany 22 %
  • 50 ml mleka
  • 150 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tymianku
  • po pół pęczka: koperku i pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w plastry i zbijamy delikatnie zamoczonym w wodzie tłuczkiem. Mieszamy ze sobą posiekane zioła, sól, pieprz, bułkę tartą, jaja, mleko i łyżkę masła. Smarujemy płaty mięsa farszem i zawijamy, związujemy bawełnianą nicią i najpierw obsmażamy na oleju aż do zrumienienia, następnie podlewamy wywarem i dusimy do miękkości, na końcu wlewamy śmietanę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również