X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Szarlotka z jabłek lub z rabarbaru Macieja Kuronia

Jak kruche to z jabłkami, czy z rabarbarem? Którą wersję wolicie? Ja osobiście bez wątpienia jestem fanem jabłek, więc wybieram wariant jabłkowy. Mam dzisiaj dla Was pyszną i przede wszystkim szybką do zrobienia szarlotkę z przepisu mojego taty. Przepis poniżej.

Szarlotka z jabłek lub z rabarbaru Macieja Kuronia

Składniki:

  • 350-400 g mąki (nieco ponad 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 22 %
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 białka
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie dodaj pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. W pierwszej fazie posiekaj wszystkie składniki nożem, następnie wyrób rękami. Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Krok 2:

Po ochłodzeniu z 2/3 ciasta rozwałkuj placek, którym następnie wylep formę lub tortownicę. Ciasto upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez około 20 minut.

Krok 3:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, krótko podduś pod przykryciem, dodając 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru. Rodzynki opłucz i odsącz, następnie połącz je z jabłkami, wymieszaj i wyłóż na upieczone ciasto.

Krok 4:

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do niej podczas ubijania cukier puder, cukier waniliowy, następnie mąkę ziemniaczaną. Pianę rozłóż na jabłkach. Na koniec wyjmij z lodówki pozostałą 1/3 ciasta i zetrzyj ciasto na grubej tarce bezpośrednio na ciasto.

Krok 5:

Piecz szarlotkę 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°.

To ciasto można również przygotować dodając zamiast jabłek rabarbar. Rabarbar ma dużo soku i jest bardzo kwaśny, dlatego kroimy go na kawałki i posypujemy cukrem, po czym na kilka minut wkładamy do piekarnika, żeby puścił sok, odsączamy i układamy na upieczonym spodzie. Posypujemy tartą bułką i przykrywamy ciastem, lub przykrywamy piana z białek i ucieramy ciasto na wierzch przy użyciu grubej tarki.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również