X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Królik duszony w białym winie

Królik duszony w białym winie, tego typu dania z pewnością wielu z nas kojarzą  się ze specjalnymi okazjami. Świętami, imieninami, czy też z rodzinnym niedzielnym obiadem. Królik bez wątpienia ma bardzo delikatne mięso, w smaku lekko przypomina kurczaka, a w połączeniu z warzywami, winem i przyprawami tworzy fantastyczne danie. 

Królik duszony w białym winie

Składniki:

  • 1 królik
  • ćwiartka selera
  • ćwiartka pora
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1 szalotka
  • pół cytryny lub np. limonki
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 250 ml wywaru drobiowego lub np. warzywnego
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka liści szałwii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Królika podziel na części, następnie dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

Krok 2:

Marchew, selera, pietruszki obierz i pokrój na 5 cm. kawałki. Następnie w naczyniu do zapiekania, poukładaj pokrojone warzywa wymieszane z listkami szałwii, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowane warzywa oprósz solą i pieprzem, a następnie obłóż kawałkami królika. W wolne miejsca włóż połówkę cytryny oraz przeciętą w poprzek, główkę czosnku oraz szalotkę.

Krok 3:

Zalej całość mieszaniną wina z wywarem, następnie skrop oliwą i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie przykryj królika folią aluminiową i piecz dodatkowe 70 minut.

Królik świetnie smakuje np. z pieczonymi warzywami. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również