Dania główneDrób
Królik duszony w białym winie
Królik duszony w białym winie, tego typu dania z pewnością wielu z nas kojarzą się ze specjalnymi okazjami. Świętami, imieninami, czy też z rodzinnym niedzielnym obiadem. Królik bez wątpienia ma bardzo delikatne mięso, w smaku lekko przypomina kurczaka, a w połączeniu z warzywami, winem i przyprawami tworzy fantastyczne danie.
Królik duszony w białym winie
Składniki:
- 1 królik
- ćwiartka selera
- ćwiartka pora
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 główka czosnku
- 1 szalotka
- pół cytryny lub np. limonki
- 150 ml białego półwytrawnego wina
- 250 ml wywaru drobiowego lub np. warzywnego
- 3 ziarna ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka liści szałwii
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Królika podziel na części, następnie dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 2:
Marchew, selera, pietruszki obierz i pokrój na 5 cm. kawałki. Następnie w naczyniu do zapiekania, poukładaj pokrojone warzywa wymieszane z listkami szałwii, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowane warzywa oprósz solą i pieprzem, a następnie obłóż kawałkami królika. W wolne miejsca włóż połówkę cytryny oraz przeciętą w poprzek, główkę czosnku oraz szalotkę.
Krok 3:
Zalej całość mieszaniną wina z wywarem, następnie skrop oliwą i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie przykryj królika folią aluminiową i piecz dodatkowe 70 minut.
Królik świetnie smakuje np. z pieczonymi warzywami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<