Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
- 200 g masła
- 100 g obranych, mielonych migdałów
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek calvadosu
- 700 ml soku jabłkowego
- 80 g płatków migdałowych
- 150 g cukru pudru
- 1 białko
Sposób przygotowania
Przygotowujemy kruche ciasto: przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy zmielone migdały, cukier puder, cukier waniliowy, jako i pokrojone masło. Siekamy wszystkie składniki nożem, na koniec wyrabiamy ciasto rękami. Gotowe, wyrobione ciasto chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Jabłka obieramy, kroimy, polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki soku jabłkowego. Resztę soku gotujemy z cukrem, ew. calvadosem (6 łyżek) i jabłkami. Gdy zacznie się gotować, wlewamy rozrobioną mąkę, zagotowujemy i odstawiamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, bierzemy 2/3 ciasta, wałkujemy i wylepiamy formę razem z brzegami do wysokości 5 cm . Dno nakłuwamy widelcem. Nakładamy masę jabłkową i przykrywamy plackiem z pozostałej części ciasta. Szczelnie sklejamy brzegi. Pieczemy godzinę w temperaturze 200ºC. Po 40 minutach dobrze jest ciasto przykryć np. papierem pergaminowym. Przygotowujemy lukier mieszając białko z cukrem pudrem i 2 łyżkami calvadosu na błyszczącą, gęstą masę. Gdy ciasto ostygnie nakładamy lukier i posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale warte uznania.