Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Sałatka szopska
Składniki
- 5 pomidorów
- 2 różnokolorowe papryki
- 1 czuszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta lub solan
- 2 ogórki kiszone (najlepsze są małosolne)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- sól
Sposób przygotowania
Pomidory kroimy w cząstki, paprykę w plastry, czuszkę w plasterki, cebulę, ogórki i ser w kostkę. Przygotowujemy sos: czosnek siekamy, ucieramy z solą, dodajemy ocet winny i dolewając olej dalej dokładnie ucieramy, aby składniki dobrze się połączyły. Pokrojone warzywa lekko solimy i delikatnie mieszamy. Przed podaniem polewamy sosem i jeszcze raz delikatnie mieszamy.