X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z grilla

Polędwiczka z kurczaka zawinięta w boczek

W czasie wakacji określenie „szybka przekąska” zmienia odrobinę swoje znaczenie. Mam trochę więcej czasu, więc nadmiar staram się przeznaczać na celebrowanie gotowania. Mogę improwizować, krążyć po bazarkach i wybierać najświeższe składniki. Mogę też odpalić grilla i przygotować na ruszcie lunch, tak jak zrobiłem to dzisiaj. W trakcie, kiedy węgle zaczynały się żarzyć przygotowałem szybką marynatę do polędwiczek z kurczaka z kremowej musztardy, czosnku oraz oliwy. Następnie delikatne kawałki drobiu zawinąłem w wędzony boczek i na grilla.

Polędwiczka z kurczaka zawinięta w  boczek

Składniki:

  • 450 g polędwiczek z kurczaka
  • 200 g wędzonego surowego boczku najlepiej w plastrach
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Kurczaka przełóż do miski. Następnie dodaj posiekany ząbek czosnku, musztardę, oliwę oraz pół łyżeczki soli i dodatkowo dużą szczyptę czarnego pieprzu.

Krok 2:

Całość wymieszaj, aż marynata dokładnie pokryje mięso. Każda polędwiczka z kurczaka powinna być owinięta w dwa plastry boczku.

Krok 3:

Grilluj po 4-5 minut z każdej strony, aż boczek ładnie się zrumieni. Podawaj z ulubioną sałatką, ziemniakami lub pieczywem.

Na zakończenie po więcej inspiracji zapraszam na mój Inastgram! 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również