Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło
Paszteciki drożdżowe – kapuśniaczki
Składniki
- 500 g mąki
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 kg białej kapusty – cukrowej
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 1,5 łyżki oleju
- 20 g suszonych grzybów
- sól, pieprz,
- ew. 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko do posmarowania kapuśniaczków
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i drożdży. Rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy mlekiem, mieszamy z mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową. Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do miski z przesianą mąką i szczyptą soli, dodajemy żółtka. Starannie wyrabiamy, pod koniec dolewamy stopione i ochłodzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Stawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, a gdy podwoi swoją objętość, wyjmujemy je na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość 1 cm. Kroimy w pasy o długości 35– 40 cm i szerokości 7-8 cm. Przygotowujemy farsz: kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na kawałki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 5– 7 minut na półmiękko, odciskamy przez płótno. Cebulę obieramy, kroimy w krążki smażymy na oleju na zloty kolor. Grzyby moczymy co najmniej 2 godziny i gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę, grzyby osączamy i siekamy, dodajemy przyprawy (niektórzy dodają do farszu dwa ugotowane na twardo i posiekane jaja). Tak przygotowane nadzienie nakładamy na prostokąty z ciasta, 2 cm od brzegu. Zwijamy ciasto dość ciasno, spłaszczamy nożem i kroimy na 5 centymetrowe wałeczki. Blachę smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Układamy na niej paszteciki i zostawiamy jeszcze na 10– 15 minut do wyrośnięcia. Gdy kapuśniaczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180– 200°. Takie same paszteciki można przygotować z nadzieniem mięsnym.